Intohimoa. Energiaa. Rohkeutta. Tätä kaikkea uuden yrityksen perustamiseen tarvitaan. Sinulla on mahtava yritysidea, olet alkanut laatia liiketoimintasuunnitelmaa ja sinulla on jo käsitys mahdollisesta asiakaskunnasta. Olet siis (melkein) valmis aloittamaan yritystoimintasi – tarvitset vain yritykselle nimen.
Hyvän yritysnimen pitää heijastaa brändisi tyyliä ja ilmettä. Sen on oltava mieleenpainuva. Sen on muistutettava työntekijöitäsi siitä, miksi teet sitä mitä teet.
Voisit maksaa konsulttiyritykselle tuhansia euroja, jotta se löytäisi sinulle uuden, trendikkään, toimialallesi merkityksellisen ja mieleenpainuvan nimen, jota ei ole vielä rekisteröity. Olet kuitenkin vasta aloittamassa, ja muut asiat ovat tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä. Miksi et siis yrittäisi hakea inspiraatiota nimelle itse?
Tässä artikkelissa on 18 vinkkiä mahtavan yritysnimen keksimiseen.
- Käytä akronyymejä.
- Yhdistä sanoja.
- Hae inspiraatiota mytologiasta ja kirjallisuudesta.
- Käytä vieraskielisiä sanoja.
- Käytä omaa nimeäsi.
- Vilkaise karttaa.
- Sekoita eri käsitteitä.
- Tee yhteistyötä toisen yrityksen kanssa.
- Hyödynnä lempinimeä.
- Käytä symbolia.
- Kuvaile nimellä jotakin.
- Käytä latinaa.
- Katso tuotettasi toisesta näkökulmasta.
- Lyhennä.
- Muuta kirjoitusasua.
- Kerro tarinasi.
- Kerro siitä, mihin uskot.
- Valitse sana sanakirjasta.
1. Käytä akronyymejä
Alkukirjaimien käyttö on suosittu tapa laatia yritykselle nimi. Monet suuret yritykset käyttävät akronyymejä eli kirjainsanoja koko nimensä sijaan, koska ne on helpompi muistaa. Esimerkkejä ovat UPS (United Parcel Service) ja BBC (British Broadcasting Corporation). Jos yrityksesi nimi on vaikkapa ”Rantasalmen mainonta ja markkinointi”, harkitse nimeksi RMM-akronyymiä.
2. Yhdistä sanoja
Yksi luovimmista tavoista laatia mahtava yritysnimi on yhdistää eri sanoja toisiinsa. Mieti, mitkä olisivat kaksi tai kolme sinulle ja yrityksellesi erityisen merkityksellistä sanaa. Voisiko ne jotenkin yhdistää toisiinsa ottamalla jokaisesta sanasta osan tai luomalla uuden yhdyssanan? Esimerkkejä tällaisista sanoista ovat muun muassa TripAdvisor, Evernote (sanoista ”forever” eli ”ikuinen” ja ”note” eli ”muistiinpano”) sekä Netflix (”internet” ja ”flicks” eli ”leffat”). ”SaladGo”-tyyppinen nimi luo nopeasti käsityksen salaatteihin erikoistuneesta ravintolasta, jossa voi piipahtaa tilaamassa salaattiannoksen mukaan – kaikki tämä vain muutamassa tavussa!
3. Hae inspiraatiota mytologiasta ja kirjallisuudesta
Nike on yksi kaikkein ikonisimmista brändeistä. Nimi tulee kreikkalaisesta mytologiasta, jossa Nike tarkoittaa voiton jumalatarta. Muita tunnettuja mytologiaan pohjautuvia yritysten nimiä ovat muun muassa Oracle, Hermés ja Mars. Jos mietit, miten voisit nimetä yrityksesi mytologian avulla, suosittelemme tutkimaan, tunnetaanko mytologiasta yrityksellesi merkityksellisiä hahmoja.
Mikäli avaat viinimyymälän, voisit harkita viininjumala Bacchuksen nimen hyödyntämistä yritysnimessä. Jos taas valmistaudut lanseeraamaan meikkibrändin, sopiva nimi voisi liittyä jollain tavalla kauneuden jumalattareen Afroditeen.
4. Käytä vieraskielisiä sanoja
Yritykselle voi laatia luovan nimen myös sisällyttämällä nimeen muita kuin suomenkielisiä sanoja. Se voi antaa yritykselle eksoottisen ja mielenkiintoisen ilmeen ja auttaa uusia asiakkaita muistamaan nimen helpommin. Esimerkiksi kampaamo voi hyötyä ranskalaisesta nimestä ja teekauppa japanilaisesta nimestä.

5. Käytä omaa nimeäsi
Kyse on sinun yrityksestäsi, joten miksi et hyödyntäisi omaa nimeäsi? Moniin tunnettuihin brändeihin sisältyy yrityksen perustajan nimi. Esimerkkejä ovat muun muassa Ben Cohenin ja Jerry Greenfieldin nimiin pohjautuva Ben & Jerry’s -jäätelöja Boeing, joka on nimetty sen perustajan William Boeingin mukaan.
6. Vilkaise karttaa
Anna maailmankartan inspiroida itseäsi: tunnet varmaankin verkkokaupan jättiläisen Amazonin? Se on nimetty maailman pisimmän joen mukaan.
7. Sekoita eri käsitteitä
Yhdistä nimeen vinkit viisi ja kuusi: voisitko luoda yrityksen nimen oman nimesi ja kaupungin nimen osien pohjalta, kuten IKEAn perustaja Ingvar Kamprad? Hän yhdisti oman nimensä kotikaupunginsa Elmtaryd Agunnarydin nimeen.
8. Tee yhteistyötä toisen yrityksen kanssa
Oli kyse sitten yhteistyöstä toisen yrittäjän kanssa tai kahden yrityksen fuusiosta, sekoita uuteen yritysnimeen osia kummankin vanhasta nimestä. Kun Twentieth Century Pictures ja Fox Film Corporation fuusioituivat, uuden yhtiön nimeksi tuli yksinkertaisesti 20th Century Fox.

9. Hyödynnä lempinimeä
Onko sinua kutsuttu ”Aliksi” koko elämäsi ajan? Kutsumanimeä hyödyntämällä voit antaa yritykselle persoonallisen nimen. Voit vaihtoehtoisesti käyttää lapsesi nimeä tai lempinimeä, mikä antaa yritysnimelle enemmän tunne- ja painoarvoa. Esimerkiksi Mercedes nimettiin yrityksen perustajan tyttären mukaan.
10. Käytä symbolia
Hyvä tapa yritysnimen valintaan on hakea inspiraatiota työhösi liittyvästä symboleista tai muista olennaisista elementeistä. Naturol-tyyppinen nimi kertoo paljon yrityksen luonteesta ja on helppo muistaa. (Siitä voi olla paljon hyötyä pienelle yritykselle!)
11. Kuvaile nimellä jotakin
Kun ajattelet yritystäsi, mitkä sanat kuvaavat sitä parhaiten? Kirjoita kaikki vaihtoehdot muistiin ja mieti, miten nämä sanat voisi mahduttaa uuteen logoon tai banneriin. Hyvä esimerkki on 7-Eleven-kauppaketju: nimi kertoo heti, miten kaupat erottuvat muista (ne ovat aina auki aamuseitsemästä yhteentoista asti illalla).
12. Käytä latinaa
Oletko sitä mieltä, että koulussa mahdollisesti opetettu latina on pelkkää ajanhukkaa? Entä jos voisitkin hyödyntää oppeja yrityksesi nimen suunnitteluun? Latina on mahtava yritysnimien aarreaitta: esimerkkejä ovat muun muassa Volvo (”Minä kierin”) ja Acer (”terävä” ja ”kyvykäs”). Valitse yritystäsi parhaiten kuvaava latinankielinen sana, kuten Luxus luksustuotteiden brändille tai Sanus terveysruokakaupalle.

13. Katso tuotettasi toisesta näkökulmasta
Ota askel taaksepäin ja pysähdy miettimään, mitä kaikkea tuotteesi muistuttaa ja mitä mielikuvia se herättää. Jos olet perustamassa kosmetiikkayritystä, saatat huomata jonkin meikkipalettisi muistuttavan kukkaa. Ehkä ajatuksen voisi sisällyttää brändin nimeen?
14. Lyhennä
Hyvä yritysnimi ei voi olla liian pitkä. Jos on olemassa jokin sinulle erityisen tärkeä sana tai fraasi, yritä hyödyntää sen osaa yrityksen nimessä. Esimerkiksi Cisco juontaa juurensa sen perustuspaikan San Franciscon nimestä.
15. Muuta kirjoitusasua
Poista tai lisää jokin kirjain tai muuta yleisen sanan kirjoitusasua kokonaan. Tämä tekee yrityksesi nimestä silmiinpistävämmän. Esimerkkejä ovat Flickr ja Tumblr – kummastakin nimestä on poistettu e-kirjain, mikä tekee niiden ulkoasusta ytimekkäämmän ja huomiota herättävämmän. Vaihtoehtoisesti voit valita jonkin yrityksellesi olennaisen sanan ja keksiä sille uuden kirjoitusasun. Näin teki muun muassa Reebok: urheiluvälinebrändin nimi tulee sanasta ”rhebok”, joka tarkoittaa erästä afrikkalaista antilooppia.
16. Kerro tarinasi
Oman yrityksen nimeäminen voi olla mahtava tilaisuus kertoa yrityksen tarina. Jos yritykselläsi on ainutlaatuinen tarina, voit kertoa siitä yrityksen nimen kautta. Esimerkiksi Virgin-nimi syntyi tällä tavalla: se oli omistajan tapa kertoa, että hän oli aivan uusi yrittäjä tällä toimialalla.

17. Kerro siitä, mihin uskot
Muistuta yrityksesi nimen avulla itsellesi (sekä työntekijöillesi ja asiakkaillesi), mikä on sinulle tärkeää. Nomad-nimi esimerkiksi luo heti mielikuvia matkustamisesta ja seikkailuista.
18. Valitse sana sanakirjasta
Jos kävit koko luettelon läpi ja mietit edelleen, minkä nimen antaa yrityksellesi, mikset kokeilisi avata perinteistä sanakirjaa? Valitse sitten satunnainen sana suoraan sanakirjasta.

Mitä seuraavaksi?
Kun olet valinnut yrityksellesi täydellisen nimen, on aika ryhtyä toimiin. Ensiksi on varmistettava, että nimeä ei ole vielä rekisteröity: yritykselläsi ei voi olla samaa nimeä kuin jollakin kilpailijalla. Jos nimi on ainutlaatuinen, varaa yritykselle nimen kanssa yhteensopiva verkkotunnus, valitse Instagram-nimi ja mieti, kannattaisiko sinun suojata yritysnimi tavaramerkillä.
Sitten voit siirtyä hauskempiin asioihin: kun yrityksesi nimi on valittu, voit aloittaa sen mainostamisen tärkeimmillä markkinointimateriaaleilla. Painata yrityksesi nimi postikortteihin, käyntikortteihin ja moniin muihin tuotteisiin. Varmista logon ja fontin yhdenmukaisuus, jotta asiakkaan kokemus heijastaa brändisi identiteettiä alusta loppuun.