Yksi mainosalan hehkutetuimmista strategioista nykyään on vaikuttajamarkkinointi. Yhteistyö somevaikuttajien kanssa on mahtava tapa kasvattaa bränditietoisuutta, esitellä tuotteita ja/tai palveluja uudelle yleisölle ja saavuttaa yritystoiminnan kannalta konkreettisia tuloksia.
Alkuun pääseminen voi kuitenkin olla vaikeaa, jos et ole aiemmin tehnyt vaikuttajamarkkinointia. Miten tehokas vaikuttajastrategia luodaan? Mistä pienyrityksille sopivia somevaikuttajia löytää, ja miten heihin luodaan yhteys? Mikä on paras tapa saavuttaa konkreettisia tuloksia vaikuttajakampanjoilla?
Tutustumme vaikuttajamarkkinoinnin eri puoliin: mitä se on, miten se toimii ja – ennen kaikkea – miten pienyrityksesi voi hyödyntää sitä.
Mitä vaikuttajamarkkinointi on?
Vaikuttajamarkkinointi on sosiaalisen median markkinointistrategia, joka yhdistää tunnettuja somevaikuttajia eri brändeihin. Vaikuttajamarkkinointi auttaa yrityksiä kasvattamaan bränditietoisuutta ja tavoittamaan uusia asiakkaita, kun vaikuttaja antaa tukensa brändille, puhuu siitä ja sijoittaa relevanttia sisältöä julkaisuihinsa.
Kun vaikuttajamarkkinoinnin suosi alkoi kasvaa ensimmäistä kertaa, mukana oli lähinnä julkisuuden henkilöitä, joilla on miljoonia someseuraajia. Tämä tarkoitti, että brändit tarvitsivat valtavaa budjettia voidakseen hyödyntää vaikuttajamarkkinointia. Nykyään brändit voivat kuitenkin menestyä yhtä hyvin tekemällä yhteistyötä ns. mikrovaikuttajien kanssa. Mikrovaikuttajat ovat somekäyttäjiä, joilla on pienempi – mutta hyvin sitoutunut – seuraajakunta (yleensä noin 1 000–10 000 henkeä, vakka määrä voi vaihdella). Tämä strategia on merkittävästi edullisempi ja helpompi toteuttaa, minkä ansiosta pienyrittäjät ovat päässeet kiinni vaikuttajamarkkinointiin.
Miten vaikuttajamarkkinointi toimii?
Brändin ja vaikuttajan yhteistyössä yritys tarjoaa vaikuttajalle jonkinlaisen korvauksen (kuten maksun ennen julkaisua tai ilmaisia tuotteita) vastineeksi siitä, että vaikuttaja puhuu brändistä somekanavillaan. Vaikuttajamarkkinointi tuottaa tuloksia tutun ihmisen antaman suosituksen keinoin. Koska vaikuttajan yleisö on sitoutunut seuraamaan vaikuttajaa ja luottaa tähän, seuraajat ostavat tuotteen tai kääntyvät tietyn yrityksen puoleen todennäköisemmin, jos vaikuttaja suosittelee sitä.
Miltä vaikuttajamarkkinointi sitten näyttää käytännössä? Ajatellaan, että olet juuri avannut uuden kuntosalin ja haluat kertoa siitä paikallisyhteisölle. Ensin sinun on löydettävä kaikki paikalliset terveys- ja hyvinvointialan vaikuttajat. Alueella saattaa toimia personal trainer, jolla on Instagramissa uskollinen fitness-harrastajien seuraajakunta, tai nouseva urheiluvaatesuunnittelija, joka on vasta avannut pienen liikkeen kadun varrelle. Ota heihin yhteyttä ja kysy, haluaisivatko he tehdä yhteistyötä sisällönluonnin tiimoilta – ja tarjoa heille kannustin sisällön luomiseen. Kannustimena voi toimia esimerkiksi ilmainen kuntosalijäsenyys, ilmainen tuote tai käteismaksu joka kerta, kun vaikuttaja julkaisee yritystäsi koskevaa sisältöä.
Mitä hyötyä vaikuttajamarkkinoinnista on pienyritykselle?
Vaikuttajamarkkinoinnin käyttäminen pienyrityksen mainostamiseen tuo mukanaan monia etuja.
- Vaikuttajamarkkinointi on erittäin tehokasta. Mikä on todennäköisesti kaikkein suurin hyöty, joka vaikuttajamarkkinoinnista koituu pienyrityksille? Se todella toimii. Mediakix-yrityksen tekemän Influencer Marketing Survey -vaikuttajamarkkinointitutkimuksen mukaan vaikuttajamarkkinointi on 11 kertaa muita digimarkkinointistrategioita tehokkaampi. On myös huomattava, että siinä missä yritykset tienaavat keskimäärin 1,8 euroa jokaista Google Adwords -palvelussa käytettyä 90 senttiä kohti, vaikuttajamarkkinoinnin tuottama media-arvo on hämmästyttävät 10,31 euroa jokaista 90 senttiä kohti.
- Vaikuttajamarkkinoinnin ansiosta voit hyödyntää luottamusta, joka vaikuttajan ja tämän yleisön välille on rakentunut. Asiakkaan on pystyttävä luottamaan yritykseen voidakseen sitoutua käyttämään sen palveluja tai tuotteita. Vaikuttajamarkkinoinnin etuna on se, että vaikuttajan ja tämän yleisön välille on jo rakentunut luottamus, jonka ansiosta yleisö luottaa todennäköisesti myös sinuun.
- Paikallisten vaikuttajien valitseminen on edullisempaa. Jos haluat saada mainontaan sijoitetuista rahoista mahdollisimman suuren hyödyn, vaikuttajamarkkinointistrategiaa parempaa valintaa ei juuri ole. Vaikuttajamarkkinoinnin tuottoprosentti on suuri, minkä lisäksi markkinoinnin aloittaminen on helppoa: monet paikalliset tai mikrovaikuttajat luovat mielellään sisältöä vastineeksi ilmaistuotteista. Jos vaikuttaja vaatii maksua rahassa, hinta on yleensä edullisempi kuin muissa markkinointistrategioissa (kuten maksetuissa digimainoskampanjoissa).
Miten vaikuttajastrategia luodaan?
Vaikuttajamarkkinointi voi olla suunnaton etu pienyritykselle, mutta siihen tarvitaan selvää strategiaa. Lue tästä, miten voit aloittaa.
1. Tutki aihetta itse
Et voi laatia tehokasta vaikuttajamarkkinointistrategiaa, jos et ymmärrä aiheesta mitään. Aivan ensimmäinen vaihe tehokkaan strategian laatimisessa koostuukin omasta tutkimuksesta. Seuraavassa on lueteltu joitakin elementtejä, jotka on hyvä huomioida ja käydä läpi ennen varsinaiseen strategiaan keskittymistä.
- Somealustat. Voit aloittaa vaikuttajamarkkinoinnin esimerkiksi Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa tai TikTokissa. Oli sosiaalisen median alusta mikä tahansa, löydät siitä hyvin todennäköisesti myös somevaikuttajia. Ennen oman strategian laatimista on siis tärkeää määritellä, mitä alustoja haluat hyödyntää.
- Paikalliset vaikuttajat. Ennen kuin upotat vaikuttajamarkkinointiin paljon aikaa ja energiaa, sinun on tarkasteltava konseptiasi – ja varmistettava, että somekanavilta löytyy yrityksellesi relevantteja vaikuttajia. Perehdy asiaan ja laadi luettelo muutamasta henkilöstä, joihin haluat ottaa yhteyttä. Sinun on myös tarkastettava, kuinka sitoutuneita seuraajia kyseisillä vaikuttajilla on: näin vältät aloittamasta yhteistyötä henkilön kanssa, jonka seuraajat saattavat olla vain näennäisiä. Tutustu somevaikuttajan postausten aitoihin kommentteihin, niin saat käsityksen seuraajien suhtautumisesta.
- Kilpailijat. Jos sinulla on kilpailijoita, voi olla hyödyllistä tutkia, mitä he tekevät vaikuttajamarkkinoinnin alalla. Ideoiden varastaminen ei tietenkään kannata, mutta kilpailijoiden toimintaan tutustuminen voi auttaa oman strategian rakentamisessa – ja varmistaa, että omat ideasi ovat uusia, erilaisia ja kiinnostavia.
2. Määrittele omat tavoitteet ja mittausperiaatteet
Kun olet tehnyt omaa tutkimusta vaikuttajamarkkinoinnista, on aika päättää, mitä haluat saavuttaa strategiallasi. Aseta omat tavoitteet ja määrittele, miten aiot mitata niiden saavuttamista.
Haluatko esimerkiksi kasvattaa bränditietoisuutta? Siinä tapauksessa kannattaa keskittyä vaikuttajiin, joilla on yli 10 000 seuraajaa. Edistymistä voi mitata kampanjan tuottamilla katselukerroilla. Onko tavoitteesi kasvattaa myyntiä? Tällöin kannattaa asettaa myyntivoittotavoite, antaa jokaiselle vaikuttajalle ainutlaatuinen kuponkikoodi ja seurata, paljonko myyntiä kampanja tuottaa.
3. Laadi budjetti
Olet tehnyt omaa tutkimusta. Tiedät, mitä tavoitteita vaikuttajamarkkinoinnilla on ja miten aiot mitata tavoitteiden saavuttamista. Nyt on aika keskittyä lukuihin. Ennen kuin alat soveltaa vaikuttajamarkkinointistrategiaa käytäntöön, sinulla on oltava selvä käsitys budjetista. Määritä siis, paljonko voit (ja haluat) investoida, ennen kuin ryhdyt luomaan yhteyksiä somevaikuttajiin tai toteuttamaan mitä tahansa kampanjaa. Käytettävissä olevan rahamäärän tunteminen on avainasemassa, kun päätät, moneenko vaikuttajaan otat yhteyttä ja miten aiot heitä palkita.
Ei hätää, vaikka budjettisi olisi pieni! Kuten jo mainitsimme, vaikuttajamarkkinointi voi olla todella edullinen mainosstrategia. Paikalliset somevaikuttajat ovat usein tyytyväisiä saadessaan korvaukseksi muutaman ilmaisen tuotteen tai jonkin palvelun – etenkin, jos he eivät ole toimineet vaikuttajina pitkään.
VistaPrint-vinkki
Toinen tapa hyödyntää pienen budjetin vaikuttajamarkkinointia on ryhtyä yhteistyöhön muiden pienyritysten kanssa. Jos esimerkiksi mainostat uutta mehupuotiasi, voit ottaa yhteyttä paikallisiin luomuruoka- ja luontaistuotekauppoihin. Pyydä niitä mainostamaan puotiasi Instagramissa osana #followfriday-aloitetta ja tarjoudu sitten tekemään samoin. Tämä on mainio tapa esitellä yritystoimintaansa toisen pienyrittäjän yleisölle aivan ilmaiseksi.

Miten somevaikuttajia saa mukaan kampanjaan?
Kun olet määritellyt vaikuttajamarkkinointistrategiasi – ja olet tehnyt tutkimusta löytääksesi mieluisat yhteistyökumppanit – on aika ottaa yhteyttä paikallisiin somevaikuttajiin ja pyytää heitä työskentelemään kanssasi.
Seuraavassa on muutama vinkki, jotka kannattaa muistaa, kun olet yhteydessä somevaikuttajiin (ja suostuttelet heitä yhteistyöhön yrityksesi kanssa).
- Osoita, että tunnet somevaikuttajan käyttämän alustan. Kun kyse on vaikuttajamarkkinoinnista, sinulla on oltava riittävästi tietoa ihmisistä, joihin otat yhteyttä. Se tarkoittaa, että tiedät mistä he ovat kiinnostuneita, minkälaisista asioista he postaavat, miksi he ovat sopivia brändillesi ja keitä heidän yleisöönsä kuuluu. Tämän ymmärryksen on myös tultava esiin, kun kommunikoit heidän kanssaan. Ennen kuin otat yhteyttä yhteenkään somevaikuttajaan, tutustu omatoimisesti heidän alustaansa. Kun sitten otat yhteyttä, kerro selvästi, miksi haluat tehdä yhteistyötä juuri heidän kanssaan, ja mainitse yksityiskohtaisia esimerkkejä heidän julkaisuistaan.
- Ota yhteyttä oikealla tavalla. Jos kyse on pienen seuraajakunnan omaavasta paikallisesta somevaikuttajasta, voit kokeilla suoran yhteistyöpyynnön lähettämistä. Jos haluamallasi vaikuttajalla on enemmän seuraajia tai hän toimii jo ammattimaisena somevaikuttajana, profiilista saattaa löytyä tietoa brändiyhteistyöehdotuksia koskevista yhteydenottotavoista. Jos näin on, seuraa yhteydenottoa koskevia ohjeita.
- Kerro yhteistyötapoja koskevista ideoistasi. Kun otat yhteyttä keneen tahansa somevaikuttajaan, sinulla on oltava selkeä käsitys yhteistyönne luonteesta ja tavoista. Haluatko vaikuttajan esimerkiksi järjestävän tapahtuman tai kilpailun yrityksesi ilmaislahjojen ympärille? Haluatko, että vaikuttaja kuvaa videoita tai ottaa valokuvia sinun liikkeessäsi? Sinulla on oltava ideoita valmiina.
- Ole valmis kuuntelemaan myös somevaikuttajan ideoita. Vaikuttajat tuntevat yleisönsä paremmin kuin sinä – kuuntele siis heidän ideoitaan, kun ehdotat yhteistyötä. Voit olla itse vakuuttunut ilmaislahjojen tärkeydestä. Jos somevaikuttaja kuitenkin tietää yleisönsä jättävän ilmaislahjat huomiotta, hänellä voi olla vaihtoehtoinen ehdotus parempia tuloksia tuottavasta tavasta.
- Tee koko prosessista helppo. Kun somevaikuttaja on suostunut yhteistyöhön, tee kokemuksesta hänelle mahdollisimman helppo. Reagoi yhteistyökumppanin pyyntöihin nopeasti, auta häntä ja anna hänen käyttöönsä kaikki tarvittava kampanjan onnistumiseksi, oli kyse sitten tuotteista, yrityksen tiedoista, tekstiehdotuksista tai visuaalisista materiaaleista (kuten yrityksen logosta tai muusta brändikuvastosta).
VistaPrint-vinkki
Haluatko tehdä yhteistyöstä erityisen helppoa somevaikuttajillesi? Anna heille mallipohjat postauksia varten! VistaCreate-palvelun avulla voit suunnitella brändättyjä somemallipohjia, joita voit sitten jakaa vaikuttajille.
Muuta ja muokkaa vaikuttajamarkkinointistrategiaa tarpeen mukaan
Kun olet aloittanut yhteistyön pienyrittäjille sopivien somevaikuttajien kanssa ja he ovat alkaneet luoda sisältöä, on aika seurata strategian toteutumista.
Pidä silmällä kunkin somevaikuttajan luomaa sisältöä ja sen tuottamia tuloksia, jotta voit muuttaa ja muokata strategiaa tarpeen mukaan. Jos esimerkiksi huomaat, että tietyn somevaikuttajan yleisö ei reagoi sisältöösi, yhteistyötä ei ehkä kannata jatkaa enää tulevissa kampanjoissa. Jos joku toinen taas saa yleisönsä innostumaan huomattavasti yritystoiminnastasi, voit panostaa yhteistyöhön tulevaisuudessa enemmän. Muista seurata tuloksia matkan varrella ja muuttaa suuntaa tarpeen vaatiessa strategian optimoimiseksi.