Onko sinulla idea täydellisestä ravintolasta, muttet tiedä mistä aloittaa? Et ole yksin. Ellet ole kokenut ravintoloitsija, ravintolan avaaminen aiheuttaa monenlaisia kysymyksiä. Mutta meillä on siihen ratkaisu! Oikean suunnitelman avulla voit toteuttaa ideasi ravintolasta ja kehittää siitä ajan myötä menestyvän yrityksen.
Katsotaanpa kahdeksaa eri vaihetta, joita tarvitset ravintolan perustamiseen ja kulinaaristen unelmiesi totettamiseen.
- Päätä ensin, millaisen ravintolan haluat avata.
- Määritä oma brändisi.
- Luo ravintolallesi liiketoimintasuunnitelma.
- Hoida juridiikkaan liittyvät asiat.
- Etsi ja varusta ravintolatilasi.
- Palkkaa henkilökunta.
- Suunnittele ruokalista.
- Aloita markkinoimaan ravintolaasi.
1. Päätä ensin, millaisen ravintolan haluat avata.
Ennen kuin alat selvittää, miten ravintola perustetaan, mieti ensin, minkätyyppisen ruokapaikan aiot avata. Grillipaikan vai kahvilan? Taco-trailerin vai tapas-baarin? On tärkeää, että ennen koko prosessin aloittamista mielessäsi on jo jokin ravintolatyyppi.
Selkeä ajatus ravintolatyypistä ohjaa sinua oikeaan suuntaan ravintolan perustamisprosessia aloittaessasi. On eri asia perustaa tasokas italialaistyyppinen ravintola kuin hampurilaisruokarekka. Samalla joudut miettimään alalla olevia kilpailijoita ja sitä, miten aiot erottautua muista, kiinnittää ihmisten huomion ja houkutella heidät ravintolaasi.
Ellet ole varma, minkätyyppisen ruokapaikan aiot avata, tässä on muutamia kysymyksiä, joita voit kysyä itseltäsi auttamaan asian selvittämistä:
- Minkätyyppistä ruokaa haluan tarjoilla?
- Minkätyyppisiä asiakkaita aion tavoitella?
- Minkätyyppinen ruoka-tai ravintolatyyppi puuttuu alueeni markkinoilta ja miten täytän sen aukon?
- Miten erotun alueeni muista ravintoloista erilaisena ja parempana? Mitä sellaista voin tarjota asiakkailleni, mitä kukaan muu ei tarjoa?
2. Luo yrityksesi imago
Kun olet selvittänyt avaamasi ravintolan tyypin ja valinnut sille nimen, on aika määritellä kuka olet brändinä ja miten aiot tuoda brändisi ihmisten tietoisuuteen. Brändisi identiteetti pitää sisällään kaikki ne osat, joita tulet käyttämään brändisi tekemisessä tunnetuksi asiakkaille. Brändäyksen tärkeimmät osat, jotka sinun on määritettävä, ovat:
- Logo
- Brändin fontti
- Brändin väripaletti
Kun brändisi osat on määritetty, voit käyttää niitä kaiken tarvitsemasi suunnitteluun ja kasvattaaksesi ja markkinoidaksesi ravintolaasi tehokkaasti verkkosivustosta kyltteihin ja käyntikortteihin.
Brändäys on tärkeää, koska se kertoo visuaalisesti, millainen ravintola olet, ja se voi puolestaan auttaa sinua pitämään yhteyttä kohdeasiakkaisiisi. Yrityksesi brändäys määrittää, millaista viestiä olet lähettämässä ja millaiseen asiakaskuntaan vetoat, joten varmista, että brändisi kuvastaa sitä, keitä ja mitä haluat palvella.
Sanotaan vaikka, että olet avaamassa tasokasta ja tyylikästä ravintolaa, joka tarjoaa suoraan maatilalta tuoduista aineksista valmistettua ruokaa. Sarjakuvamaskotti brändäyksessä ei välttämättä antaisi asiakkaille oikeaa mielikuvaa brändistä. Tässä tapauksessa konseptiksi sopisi paremmin esimerkiksi minimalistinen, yksivärinen logo, joka ei rajaa yritystä pelkäksi perheravintolaksi.
Vistaprintin vinkki
Suunnittelun ja brändäyksen tuntemuksesi mukaan saatat haluta palkata asiantuntijan, joka auttaa määrittelemään yrityksesi imagon. 99designs by Vistaprintin ansiosta on helppo olla yhteydessä kansainvälisiin, kokeneisiin ja luoviin ammattilaisiin, jotka auttavat toteuttamaan vision ravintolastasi.
3. Luo ravintolallesi liiketoimintasuunnitelma.
Kun tiedät minkätyyppisen ravintolan haluat avata, on aika laatia liiketoimintasuunnitelma. Ajattele liiketoimintasuunnitelmaa ikään kuin ravintolasi tiekarttana. Se antaa sinulle selkeät ohjeet siitä, miten pääset nykyisestä sijainnistasi (henkilö, jolla on idea ravintolasta) sinne, missä haluat olla (kokenut ravintoloitsija, jolla on menestyvä ruokapaikka).
Liiketoimintasuunnitelma sisältää strategian ravintolan avaamisesta ja lanseeraamisesta. Mitä yksityiskohtaisempi se on, sitä helpompi sitä on toteuttaa ja saada ravintola siten toimintavalmiiksi. Siihen kannatta sisällyttää kaikki tiedot ja yksityiskohdat, joita ravintola-idean eteenpäin viemiseen tarvitsee, mukaan lukien:
- Yrityksen nimi ja kuvaus. Minkä nimen aiot antaa ravintolallesi ja mikä on ravintolasi konsepti? Keksi tarttuva iskulause tai signeeraus-hashtag vahvistamaan ruokapaikan imagoa.
- Kohdista mainonta asiakkaisiin. Ravintolan menestymiseen vaaditaan asiakkaita, ja asiakkaiden houkuttelemiseksi on tiedettävä, millaista ruokapaikkaa on perustamassa. Tutki markkina-aluettasi, siellä hyvin menestyviä ruokapaikkatyyppejä ja sitä millaisia ruokailijoita kyseisissä ruokapaikoissa käy. Keskity sitten ravintolasi kohderyhmään.
- Kilpailija-analyysi. Mitä ruoka-paikkoja pidät kilpailijoinasi? Miten ne ravintolat menestyvät? Miten ajattelet erottua muista ja houkutella asiakkaita ravintolaasi? On tärkeää tutustua kilpaileviin pienyrityksiin alueellasi, jotta voit valita sopivat keinot muista erottuaksesi.
- Ravintolan aloitusbudjetti. Ennen kuin alat suunnitella ravintolaasi kovinkaan pitkälle, sinun on selvitettävä ravintolan avaamisesta aiheutuvat kustannukset ja sitä miten se soveltuu budjettiisi. Kuinka paljon ravintolan avaaminen maksaa? Mitkä ovat kuukausittaiset käyttökustannukset? Kuinka paljon sinulla on alkupääomaa? Onko sinun harkittava ulkopuolisia rahoitusvaihtoehtoja kuten yrityslainaa? Kustannusten ja budjetin selvittäminen alusta asti on erittäin tärkeää yrityksen menestymiselle.
- Turvallisuussuunnitelma. Turvallisen ympäristön takaaminen henkilökunnalle ja asiakkaille on ehdottoman välttämätöntä. Miten aiot varmistaa turvallisen ympäristön asiakkaillesi ja henkilökunnallesi? Mitä elintarviketurvallisuuskäytäntöjä aiot toteuttaa? Varmista, että sinulla on suunnitelma ruoan, työympäristön ja terveyteen liittyvien käytäntöjen turvallisuuden takaamiseksi (esimerkiksi käsienpuhdistusasemien asentaminen henkilökunnalle ja asiakkaille tai pöytien pitäminen sopivalla etäisyydellä turvavälien varmistamiseksi).
- Näyteruokalista. Millaisia ruokia/ruokalajeja aiot tarjota?
- Palveluvaihtoehdot. Ravintolaa voi pyörittää monella tavalla, ja ennen kuin avaat ovesi, sinun on määritettävä, mitä palveluvaihtoehtoja aiot tarjota asiakkaillesi. Tuleeko ravintolastasi esimerkiksi pelkkä sisäravintola? Aiotko keskittyä aterioiden noutoon ja kotiinkuljetukseen? Aiotko tarjota asiakkaille erilaisia ruokailuvaihtoehtoja? Mitä nopeammin päätät, millaisia ruokailuvaihtoehtoja sisällytät palveluihisi, sitä nopeammin yrityksesi pystyy tarjoamaan kyseisiä vaihtoehtoja.
- Henkilökunnan palkkaaminen. Kuten usein sanotaan: “Olet vain niin hyvä kuin tiimisi.” Tämä pätee liike-elämään ja erityisesti ravintola-maailmaan. Ennen kuin ravintolan avaamisprosessi etenee kovinkaan pitkälle, on mietittävä, ketä kannattaa palkata sen avaamiseen, hallinnoimiseen ja pyörittämiseen. (Tästä enemmän myöhemmin!)
- Markkinointisuunnitelma. Ravintolan avaamisen selvittäminen on yksi tärkeä osa prosessia, mutta niin on myös sen markkinoinnin suunnitteleminen. Sisällytä liiketoimintasuunnitelmaasi eri strategioita, joita aiot käyttää levittääksesi sanaa uudesta ravintolastasi ja houkutellaksesi sinne asiakkaita.
- Tulotavoitteet. Jotta yrityksesi olisi toiminnassa mahdollisimman pitkään, sen on oltava taloudellisesti kestävä toimintansa alusta asti. Mitkä ovat ravintolasi taloudelliset tavoitteet ja milloin aiot saavuttaa nämä tavoitteet?
4. Hoida juridiikkaan liittyvät asiat.
Kun lanseeraat uuden ravintolan tai pienyrityksen, sinun on hoidettava tietyt lakisääteiset toimet. Ennen kuin avaat ravintolasi ovet ja aloitat asiakkaittesi palvelemisen, kannattaa tarkistaa kaikki asiaankuuluvat laki- ja vaatimustenmukaisuuskohdat, mukaan lukien:
- Yrityksen rekisteröiminen
- Tarvittavien lisenssien, lupien ja sertifikaattien hankkiminen, kuten esimerkiksi anniskeluoikeudet tai elintarviketurvallisuussertifikaatti
- Yritystilin avaaminen
On tärkeää muistaa, että yrityksen laillinen perustamisprosessi voi vaihdella useiden tekijöiden kuten sen sijainnin tai yritysrakenteen mukaan. Varmista, että noudatat kaikkia asiaankuuluvia sääntöjä ja määräyksiä yritystä avatessasi. Kannattaa ehkä konsultoida yritysasianajajaa, jotta voit varmistua siitä, että ravintola on perustettu asianmukaisia määräyksiä ja lakisäädöksiä noudattaen.
5. Etsi ja varusta ravintolatilasi.
Kun olet varmistanut kaikki ravintolasi avaamiseen vaadittavat lakitoimet, sinun on löydettävä ravintolan sijaintipaikka.
Etsiessäsi mahdollista ravintolakiinteistöä olisi ihanteellisinta löytää tila, joka olisi suositulla alueella ja jossa olisi paljon jalankulkuliikennettä. Siten ihmiset, jotka kävelevät siitä ohi, näkisivät uuden ruokapaikkasi ja mahdollisesti kiinnostuisivat siitä. Se voisi olla hyvä tapa löytää ensimmäiset asiakkaat ja synnyttää kuhinaa ravintolan ympärille.
Kun olet varmistanut ravintolapaikan, on varustettava asianmukaisesti sekä ravintolan varsinaiset työtilat (keittiökoneet, astiat, henkilökunnan työasut) että asiakkaiden puoli (pöydät, tuolit, astiat). Budjetistasi riippuen voit joko ostaa tai liisata suurimman osan ravintolan käyttötavaroista. Kun sinulla on selkeä käsitys tarpeistasi, voit verrata kunkin tuotteen ostamisen kustannuksia ja hyötyjä liisaukseen ja valita sinulle parhaiten sopivan vaihtoehdon.
Vistaprintin vinkki
Tarvitsetko tiimillesi työasuja? Pue koko henkilökuntasi brändättyihin asuihin levittämään tietoisuutta ruokapaikastasi ja vahvistamaan brändisi identiteettiä. Lisää ravintolasi logo T-paitoihin, pikeepaitoihin, lippalakkeihin, takkeihin ja moniin muihin tuotteisiin ja varmista, että henkilökuntasi palvelee niissä tyylillä.
6. Palkkaa henkilökunta.
Sinulla voi olla mahtava idea ravintolan perustamisesta, mutta oikeanlaisen tiimin palkkaaminen on olennaista pystyäksesi toteuttamaan sen idean. Keitä sinun on palkattava riippuu viime kädessä ravintolastasi, mutta on joitain työntekijöitä, joiden palkkaamista kannattaa harkita toiminnan alusta alkaen kuten esimerkiksi:
Asiakkaiden puolella:
- Emäntä tai isäntä
- Ravintolapäällikkö
- Tarjoilijat
- Saliapulaiset
Ravintolan varsinaiset työtilat (keittiö):
- Kokki
- Apukokki
- Siivoushenkilökunta
- Keittiön esimies
Harkitse myös assistenttien palkkaamista auttamaan erilaisissa toiminnoissa ja markkinoinnissa. Etsi kirjanpitäjä, joka auttaa veroasioissa tai paikallinen verkkosuunnittelija sivuston suunnitteluun ja ylläpitämiseen.
Muista että suuri osa ravintolasi menestyksestä riippuu palkkaamistasi ihmisistä. Rekrytointiprosessiin kannattaa käyttää reilusti aikaa ja energiaa sopivien tyyppien löytymiseksi.
7. Suunnittele ruokalista.
Ravintolan tärkein asia on sen tarjoama ruoka. Joten mikä on yksi ravintolan perustamisen tärkeimpiä vaiheita? Ruokalistan suunnitteleminen.
Ruokalistassa tulisi olla erilaisia ruokia jotka määrittävät, millainen ravintola olet ja millaisia asiakkaita yrität houkutella. Suunnittele se yhdessä kokin kanssa. Oli ruokalistasi sitten painettu tai digitaalinen, sen tulee olla yhteensopiva ravintolasi brändin kanssa, ja kuvata jokainen ruokalaji tavalla, joka herättää kiinnostusta mahdollisissa asiakkaissa.
Vistaprintin vinkki
Aiotko päivittää ruokalistaasi usein? Painettujen ruokalistojen vaihtaminen jatkuvasti voi tulla kalliiksi. Aseta sen sijaan QR-koodi ruokalistaasi. Voit laittaa QR-koodisi pöytiin ja ikkunoihin houkutellaksesi nälkäisiä ohikulkijoita. Kun sitten joskus päivität ruokalistaasi tai lisäät siihen uuden ruokalajin, se on helppo tehdä digitaalisesti.
8. Aloita markkinoimaan ravintolaasi.
Olet laatinut ravintolallesi liiketoimintasuunnitelman. Olet löytänyt ravintolallesi paikan ja varustanut sen. Olet palkannut osaavan henkilökunnan ja laatinut ruokalistan. Mitä seuraavaksi? Levitä sanaa. On aika kertoa ihmisille, että olet avannut ravintolasi, ja alkaa houkutella ruokailijoita ravintolaan sisään.
On paljon erilaisia tapoja markkinoida uutta ravintolaa. On suositeltavaa kokeilla erilaisia keinoja, kunnes löytää omiin kohdeasiakkaisiin parhaiten sopivat. Tässä on vähemmän budjettia koettelevia tapoja markkinoida uuden ravintolan avaamista:
- Tarjoa avajaisalennus kannustaaksesi asiakkaita syömään ravintolassasi avajaisviikon aikana.
- Isännöi/emännöi paikallisia ruokabloggaajia tai toimittajia ja pyydä heitä kirjoittamaan ravintolastasi ja jakamaan valokuvia seuraajilleen.
- Suunnittele kampanja suosikkisosiaalimedian kanavillesi kohdistaaksesi markkinointi lähiseudun ihmisiin.
- Tee yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa ja tarjoa alennusta heidän asiakkailleen. Jos esimerkiksi avaat vegaaniravintolan, voit ottaa yhteyttä paikalliseen kuntosaliin tai luontaistuotekauppaan ja antaa alennuskoodin lähetettäväksi heidän sähköpostilistalleen ja/tai kupongin jaettavaksi heidän asiakkailleen.