Mitä olemme oppineet: Työntekijöiden palkkaaminen ja henkilökunnan kasvattaminen

Arvioitu lukuaika: 13 minuuttia

Työntekijän palkkaaminen on iso askel pienyrittäjälle. Kun päätit perustaa yrityksen, otit todennäköisesti paljon erilaisia hommia hoitaaksesi – sometilien ylläpidon, budjetin selvittämisen, tuotteiden merkitsemisen, asiakkaiden valitusten käsittelyn jne. On vain hyvä merkki, jos haluat nyt palkata jonkun avuksesi. Se tarkoittaa, että olet kiireinen,yrityksesi on kasvamassa ja olet valmis siirtymään seuraavalle tasolle.

Keskustelimme kolmen kahvilayrittäjän kanssa kuullaksemme, mitä kokemuksia heillä on ​työntekijöiden palkkaamisesta ja tiimin johtamisesta. Oletpa sitten avaamassa toista toimipaikkaa tai etsimässä yritykselle osa-aikaista apua, artikkelista voit lukea yrittäjien neuvoja ja vastauksia moniin pulmiin.

Tutustu yrittäjiin

Angela Austin, Milk + Pull
Angela omistaa miehensä Joen kanssa kolme Milk + Pull -kahvilaa Brooklynissä ja Queensissä New York Cityssä, jossa he avasivat ensimmäisen kahvilansa vuonna 2013. Tämä syntyperäisten newyorkilaisten tiimi haluaa tarjota alueen asukkaille erinomaista kahvia ja ravitsevaa ruokaa.

Sascha Dreschinski, brewdis
Sascha avasi brewdis-yrityksensä vuonna 2019 kahden muun perustajan kanssa. Nykyään hän pyörittää yritystään Lukas Schulze-Vorbergin ja Bianca Breiningin kanssa. He halusivat yhdistää rakkautensa kahviin ja monimuotoiseen kahvilakulttuuriin. Niinpä he avasivat liikkuvan kahvilabaarin, joka oli rakennettu kolmipyöräiseen Piaggio Ape -mopoautoon ja sai nimekseen Betty. Sekä Betty että yrittäjien pyöräkahvila Bobby toimivat Frankfurtissa Saksassa.

Anthony Grice, Fika
Työskenneltyään vuosikymmeniä hotelli- ja ravintola-alalla Anthony avasi ensimmäisen Fika’s-kahvilansa vuonna 2018. Toinen toimipaikka avattiin juuri. Anthony halusi tuoda Englannin Liverpooliin ruotsalaisvaikutteisen kahvilan, jossa on lämpimän viihtyisä tunnelma ja joka kutsuu jutustelemaan pöytänaapurien kanssa.

Koska on aika alkaa palkata muita työntekijöitä?

Monet yrittäjät aloittavat yritystoiminnan pienimuotoisesti yksin tai yhden liikekumppanin tai tukijan kanssa. He hoitavat yrityksessään monia eri tehtäviä ja yrittävät selviytyä kaikesta itse. Jos liiketoiminta kuitenkin sujuu hyvin ja haluat kasvattaa brändiäsi, voi olla aika pyytää avuksi toinen käsipari.

Angela muistaa sanoneensa aviomiehelleen: ”Sinun ei pitäisi tehdä kaikkea itse, koska jos yrität selviytyä yksin, et ehdi kehittää yritystoimintaa. Jos et voi kehittää yritystoimintaa, yritys ei koskaan kasva. Sinun on päästävä irti päivittäisistä askareista, jotta voit työstää yrityksen visiota ja kehittää yritystoimintaa toden teolla.” Angela huomauttaa, että kun he palkkasivat ulkopuolista apua, heille jäi aikaa paahtaa kahvi itse ja kehittää sitä puolta liiketoiminnasta. Nyt Milk + Pull -ketjun jokaisella kolmella toimipaikalla on oma johtajansa.

Angela kertoo myös, että jonkun palkkaaminen avuksi johtajatasolle oli tärkeä päätös. ”Tiesimme sen olevan välttämätöntä ennemmin tai myöhemmin. Tarvitsimme jonkun johtamaan kahviloiden toimintaa, mutta pelkäsimme siitä aiheutuvia kustannuksia. Mietimme myös, onnistuisimmeko löytämään sopivan henkilön. Angela sanoo, että pandemia tarjosi heille tilaisuuden löytää etsimänsä. Pandemiasta oli se hyöty, että ihmisten prioriteetit alkoivat muuttua. Sen ansiosta saimme mahdollisuuden palkata etsimämme henkilön, joka oli aiemmin työskennellyt tunnetussa kahvialan brändissä koulutussektorilla.”

Kun Anthony avasi Fika’s -kahvilan ensimmäisen toimipaikan, hänellä oli itsensä lisäksi kaksi työntekijää. ”He olivat molemmat osa-aikatyössä, ja kahvila oli avoinna kuusi päivää viikossa. Kumpikin työntekijä oli siis vuorossa kolme päivää viikossa. Minä työskentelin kaikkina kuutena päivänä. Kahden osa-aikatyöntekijän kanssa oli mahdollista tehdä niin, että yhden ollessa poissa pystyin kääntymään toisen puoleen.

Tämä järjestelmä toimi hyvin kahvilan alkuaikoina. Sitten tahti alkoi kiihtyä ja Anthony tiesi, että hänen oli saatava lisää apua. ”Aloin ottaa ihmisiä töihin lounasajaksi eli noin kello yhdestätoista kello kahteen. He tiskasivat ja korjasivat astiat pöydistä, koska lounasaika oli yksi kiireisimpiä aikoja päivässä. Lopun aikaa päivästä suoriuduimme rutiiniaskareista ongelmitta. Ruuhka-aikoihin ajoitettu apu sopi meille kuitenkin täydellisesti.”

Kun Fika’s -kahvilan toinen toimipiste avattiin, henkilöstöä piti taas palkata lisää. Anthony siirsi vanhoja työntekijöitä ensimmäisestä toimipaikasta uuteen paikkaan, koska he tiesivät jo, miten homma toimi. Silloin hän joutui palkkaamaan uusia työntekijöitä toiseen kahvilaan siirtyneiden tilalle. ”Meillä oli äkkiä paljon enemmän työvuoroja täytettävänä. Emme tajunneet, että täytettäviä työvuoroja tulisi olemaan niin järkyttävä määrä: tarvitsimme kanssamme pitkään työskennelleitä ihmisiä huolehtimaan uuden kahvilan henkilöstöstä ja varmistamaan, että toiminta vastaisi omia laatuvaatimuksiamme.”

Brewdisin omistaja Sascha Dreschinski aloitti yritystoimintansa ilman työntekijöitä. Aluksi projekti oli vain hauska sivubisnes hänelle ja muille yrityksen perustajille. ”Avasimme aina kun se sopi meille ja kun siltä tuntui, eli alussa melko epäsäännöllisesti. Meidän piti myös oppia käyttämään ajoneuvoa ja selvittää, miten asiat toimivat. Kaikki oli melko satunnaista, kunnes saimme ensimmäisen työntekijän.”

Kun kaikki työprosessit ja työnkulku olivat kunnossa, Sascha oli valmis palkkaamaan lisää työntekijöitä ja kouluttamaan heidät. ”Tarvittavat asiat oli siinä vaiheessa jo suunniteltu ja kirjattu muistiin, joten saatoimme uskoa liikkeen itsenäisesti työskentelevien työntekijöiden käsiin. Se oli meille tärkeää, koska emme ole aina tavoitettavissa omien töidemme takia. Haluamme olla varmoja, että työntekijät selviävät päivästä ilman meitä.”

Yritys oli myös saanut luvan, jonka ansiosta liikkuva kahvila saatiin pysäköidä puistoon joka päivä. ”Halusimme hyödyntää sitä ja olla paikalla useammin. Silloin oli aika selvittää, miten sen saisi onnistumaan. Seuraavaksi päätimme palkata lisää ihmisiä.”

Sopivien työntekijöiden palkkaaminen

Päätettyäsi palkata apua sinun täytyy keskittyä löytämään sopivat henkilöt. Haluatko työntekijöitä, jotka pysyvät kanssasi pitkän aikaa, vai etsitkö vain lyhytaikaista apua? Nämä kahvilayrittäjät suhtautuvat sopivien henkilöiden löytämiseen hieman eri tavoin.

Monien uusien pienyritysten tavoin myös Milk + Pull oli alussa perheyritys. Joe teki fyysisesti raskaat työt, ja Angelan sisaretkin auttoivat välillä. ”Kun avasimme ensimmäisen toimipisteen, mieheni työskenteli siellä. Hän oli kuitenkin vielä kokopäivätyössä. Hän tuli aamulla avaamaan liikkeen, ja ainoa työntekijämme aloitti vuoronsa kello 09.00. Silloin mieheni lähti työpaikalleen ja palasi kahvilaamme kello 17.00, jolloin työntekijä lähti kotiin. Viikonloppuisin mieheni oli kahvilassa koko päivän.

Angela kertoo, miten onnellisia he olivat saadessaan ensimmäisen perheen ulkopuolisen työntekijän. ”Olimme aivan uusia alalla, eikä moni pitkän uran tehnyt barista halunnut lähteä vakituisesta hyvämaineisesta työpaikastaan tehdäkseen töitä tuntemattomalle yritykselle. Pian ihmiset kuitenkin alkoivat käydä kahvilassamme, kuulla muiden kokemuksia ja tutustua brändiimme. Tällöin meille alettiin hakea töihin. Voikin sanoa, että rekrytoinnissa oli apua brändistä, joka oli vahva alusta asti. Uusien ihmisten palkkaaminen on tietenkin aina vaikeaa, mutta brändistä oli kyllä apua.”

Nykyään Milk + Pull ottaa hakemuksia vastaan jatkuvasti. ”On aina hyvä saada säännöllisesti uusia hakijoita, joista valita tarvittaessa. Kun on aika rekrytoida, julkaisemme ilmoituksia sosiaalisessa mediassa ja jaamme flyereita kahviloissamme. Haluamme houkutella työntekijöitä naapurustosta ja lähialueelta. Paikallinen puskaradio on tärkein mainoskanavamme.”

”Hyviä työntekijöitä on vaikea löytää”, Anthony lisää. ”Eräs ystäväni, joka on menestynyt ravintoloitsija, sanoi minulle kerran, että suurimmat ongelmat työssäni tulevat liittymään henkilökuntaan. Ongelmat voi ratkaista, mutta henkilökunta on aina oma ongelmansa. On vaikeaa löytää työntekijöitä, jotka ovat yhtä innokkaita ja motivoituneita kuin itse olet. Pandemian jälkeen monet yritykset lopettivat toimintansa, joten paljon ihmisiä on nyt työttömänä. Heti kun laitan työpaikkailmoituksen, ainakin sata ihmistä hakee työpaikkaa tunnin sisällä sen julkaisemisesta. Se on aivan hullua.”

Vaikka Anthony myöntää, että hakijoiden runsaus on hieno asia, työtehtävään sopivien henkilöiden löytäminen on haastavaa. ”Tarvitsemme jonkun, joka ei halua käyttää työtä pelkkänä ponnahduslautana. Tällainen henkilö tekee vain välttämättömimmän voidakseen nostaa palkkansa. Yrityksen kasvamiseen tarvitaan kuitenkin ihmisiä, jotka haluavat tehdä kyseistä työtä ja ymmärtävät yrityksen vision. Haluamme kasvaa yrityksenä, mutta se on vaikeaa, koska useimmille ihmisille yritykseni on pelkkä välivaihe heidän tähdätessä jonnekin muualle.”

Sascha suhtautuu mahdollisten työntekijöiden haastattelemiseen samalla tavalla: hän pyrkii lähinnä rentoon keskusteluun hakijan kanssa. ”Emme juurikaan esitä kysymyksiä. Näen haastattelun enemmänkin toisiimme tutustumisena. Juomme kahvia yhdessä ja keskustelemme siitä, mistä hakija tulee, mitä hän tekee ja mitkä hänen suunnitelmansa ovat.”

Mitä taitoja toivot tulevilta työntekijöiltä?

Jokainen tuo yritykseen jotain uutta ja erilaista. Tärkeää on miettiä, millaisen ihmisen kanssa haluaa työskennellä joka päivä. Työntekijöiden luonne on tärkeä tekijä kaikille haastattelemillemme kahvilayrittäjille. ”Koska työntekijämme työskentelevät yksin, on tärkeää, että voimme luottaa heihin”, Sascha sanoo. ”Siksi työntekijän luonne on meille ehdottomasti tärkeintä.”

Sascha etsii työntekijöitä, jotka eivät pelkää haasteita. ”Meille olennaista on, että työntekijä on mahdollisimman omatoiminen ja pystyy ratkaisemaan ongelmat itse. Mopoauto tärisee ja kahvinkeittimemme käyttäytyy kuin diiva… Kaikenlaista ratkottavaa tulee eteen koko ajan, ja työntekijän on kyettävä selvittämään asiat itse sen sijaan, että hän luovuttaisi ja lähtisi pois. Pyydämme työntekijöiltämme joustavuutta, ja pyrimme itse samaan. Ei ole maailmanloppu, vaikka joku sanookin lyhyellä varoitusajalla, ettei voi tulla töihin seuraavana päivänä.”

Tässä vaiheessa yritystoimintaansa Milk + Pull asettaa etusijalle työntekijät, joilla on jo työkokemusta. ”Vielä kaksi vuotta sitten olimme valmiita kouluttamaan työntekijän ja lupasimme antaa kaiken tarvittavan perehdytyksen – ei pelkästään barista-koulutusta vaan myös perehdytyksen kahvikulttuuriin ja ohjauksen makunystyröiden kehittämiseen”, Angela sanoo. Yhdeksänvuotisen taipaleen jälkeen he kuitenkin ymmärsivät, että työntekijöitä palkatessa on löydettävä tasapaino kahvialan noviisien ja kokeneempien työntekijöiden välillä. ”Annamme silti edelleen mahdollisuuden ihmisille, joilla ei ole tarvittavaa kokemusta, koska olemme aina halunneet toimia niin. Pyrimme kuitenkin tasapainottamaan tilannetta palkkaamalla myös kokeneita työntekijöitä.”

Saschaa ei ole yhtä kiinnostunut aiemmasta työkokemuksesta; hän pitää tärkeämpänä työntekijän luonnetta. ”Haluamme työskennellä ihmisten kanssa, jotka ovat mielestämme hyviä tyyppejä, mukavia ihmisiä ja luotettavia ja hauskoja omalla tavallaan. Meillä on hyvin monimuotoinen tiimi. Emme syrjii ketään sen takia, ettei hänellä ole aiempaa kokemusta kahvin valmistamisesta. Voimme opettaa ihmisiä tekemään kahvia, mutta emme voi opettaa heitä sopimaan konseptiimme ja tiimiimme.”

Angela ja Joe etsivät myös ihmisiä, jotka ovat aidosti kiinnostuneita kahvista. ”Haluamme jonkun, jota kiinnostaa koko prosessi – mistä kahvi tulee ja miten se on tehty. Esitämme aina tämäntyyppisiä kysymyksiä, jotka luotaavat ihmisten uteliaisuutta ja kiinnostusta kahvia kohtaan.” Angela etsii työtiimiin myös mukavia ihmisiä. ”Paikallinen yhteisö on iso osa sitä, mitä teemme”, Angela sanoo. ”Haluamme varmistaa, että työntekijämme haluavat luoda yhteyden lähiyhteisöön ja olla osa työympäristöä, jossa tätä yhteyttä vaalitaan. Tavoitteenamme on, että kun joku kävelee ovesta sisään, työntekijämme tietävät joko hänen nimensä tai lempijuomansa.”

Anthonylla on samanlaiset prioriteetit. Hän etsii keskustelutaitoisia työntekijöitä, joilla on itseluottamusta. ”Kahvilani on nimeltään Fika, joka tarkoittaa ihmisten tuomista yhteen. Meille on tärkeää jutella asiakkaiden kanssa, joten valmennamme henkilöstöämme siihen.”

Miltä esihenkilön roolin omaksuminen on tuntunut?

Vaikka sinulla voi olla kokemusta esihenkilön roolista aiemmasta työpaikasta, työntekijöiden palkkaaminen omaan yritykseen on paljon henkilökohtaisempaa. Luotat oman yrityksesi uusien työntekijöiden käsiin ja investoit myös rahallisesti heidän perehdyttämiseensä.

Angelalla ja hänen miehellään on molemmilla esimieskokemusta aiemmista työpaikoista eri yrityksissä, joissa heidän alaisinaan on työskennellyt kerralla useita ihmisiä. Se on kuitenkin aivan eri asia kuin oman yrityksen lähes 30 työntekijää. ”Vaikka työnkuvissa on yhtäläisyyksiä, olemme joutuneet oppimaan paljon uutta. Työntekijöiden tavoitteet ja luonteet ovat erilaisia. Mielestäni se on ollut kaikkein vaikein asia oppia. Sitä ikään kuin tajuaa, että hetkinen – minulla ei ole erillistä henkilöstöosastoa. Se olen minä. Minun on itse huolehdittava käsikirjojen laatimisesta, viestinnästä ja perehdyttämisestä sekä koulutuksesta.”

Anthonylla on aiempaa johtamiskokemusta ravintola-alalta, tosin paljon suuremmassa mittakaavassa. Hän kertoo, että esimiehiä oli eri tasoilla ja ympärillä oli paljon ihmisiä, joille töitä saattoi delegoida. Tällaisessa ympäristössä ”työkuorma jakautuu tasaisemmin ja jokaisella työntekijällä on omat työtehtävänsä ja omat vastuualueensa. Näin on mahdollista toimia, kun työnantajana on suuri yritys.” Nyt kun Anthonylla on oma yritys, hän on ottanut asiakseen huolehtia kaikesta ainakin siihen asti että voi maksaa jollekin johtajatason työstä.

Sascha sanoo, ettei hänellä ollut paljoakaan johtamiskokemusta ennen brewdisin lanseerausta. ”Meillä kaikilla on hieman tiimityöskentelykokemusta omista töistämme. Asiat kuitenkin muuttuvat, kun kyse on omasta yrityksestä. Kun yritys on sinun, mietit kaikkea monta kertaa ja suhtaudut koko asiaan eri tavalla.”

Mikä työntekijöiden johtamisessa on haastavaa?

Anthonyn mielestä johtajuudessa yksi vaikeimmista ja tärkeimmistä asioista on luottamus. ”Jos haluat laajentaa yritystoimintaasi, sinun on opittava luottamaan ihmisiin. Minä taas olen luonteeltani sellainen, etten luota moneenkaan ihmiseen. Ajattelen kuitenkin asiaa liiketoiminnan kannalta ja mietin, että minun on tehtävä se – minun on pakko oppia luottamaan ihmisiin, koska se on ainoa tapa kasvaa. Pitää vain päästää irti omista peloista ja antaa muiden ottaa ohjat käsiinsä.”

Angela ja Joe haluavat ehkäistä vaikeuksia ylläpitämällä avointa keskustelua työntekijöiden kanssa. ”Liiketoimintamme kulmakiviä ovat integroituminen paikalliseen yhteisöön, avoimuus ja kaikkien toivottaminen tervetulleiksi kahviloihimme. Haluamme soveltaa samoja periaatteita vuorovaikutukseen henkilökunnan kanssa. Avoin keskustelu on todella tärkeää. Sen avulla yritämme selvittää mahdolliset väärinkäsitykset työntekijöiden kanssa. Kyse on siitä, että varaat aikaa kuuntelemiseen ja palautteen vastaanottamiseen siinäkin tapauksessa, että työntekijä on jo päättänyt lähteä muualle. Yritämme ymmärtää asioita heidän näkökulmastaan.”

Milk + Pull yrittää myös antaa henkilökunnalle mahdollisuuden menestyä työtehtävissään. ”On tullut tilanteita, joissa työntekijä on ajatellut, että hän haluaisi ryhtyä baristaksi. Moni ei silti useinkaan ymmärrä, että kyse ei ole vain espressokeittimen äärellä seisomisesta ja kahvin tekemisestä. Asiakkaille pitää tarjota miellyttävä kokemus: heille pitää jutella niin, että he tuntevat olonsa tervetulleeksi. Jotkut ihmiset eivät ole valmiita toimimaan niin. Sellaisissa tilanteissa yritämme löytää sopivamman tehtävän kyseiselle henkilölle.”

Brewdis-kahvilan yrityskulttuurin vuoksi Sascha ja muut omistajat pyrkivät tuomaan johtamistyyliinsä tunteen yhteisöllisyydestä. ”Olemme muutakin kuin vain työntekijöitä ja työnantajia. Kyse on yhteenkuuluvuuden tunteesta ja siitä, että kaikilla on päivän päätteeksi hyvä fiilis, kun he suuntaavat kotiin. Se on mielestäni kaikkein vaikein ja tärkein asia.”

Oletko koskaan joutunut irtisanomaan työntekijää?

Työntekijän irtisanominen on väistämätöntä jokaiselle yrittäjälle, ja se voi olla erittäin haastavaa. ”Voin varmaan laskea yhden käden sormilla tilanteet, joissa työntekijän erottaminen on ollut erityisen tukalaa”, Angela sanoo. ”Sellaisissakin tapauksissa on luotettava keskustelun avoimuuteen.”

”Joskus ihmiset ottavat asiat turhan henkilökohtaisesti. Mekin luonnollisesti teemme niin, koska kyse on omasta yrityksestämme”, hän jatkaa. ”Lopulta on todettava, että työntekijällä on eri tavoitteet kuin meillä. Yritämme aina painottaa avoimesti sitä, mihin suuntaan olemme menossa ja miten työntekijän päämäärät poikkeavat omistamme. Silloin on ilmeistä, jos näytämme olevan menossa eri suuntiin. Kyse on kuitenkin aikuisista ihmisistä”, Angela lisää. ”Yritämme olla empaattisia kommunikoidessamme heidän kanssaan.”

Sascha muistaa irtisanoneensa työntekijän vain kerran, koska tämä ei sopinut työhönsä. ”Virheissä ei ole mitään väärää, ja niitä sattuu meille kaikille. Keskustelimme asiasta ja selitimme, miksi hän ei mielestämme sopinut juuri tähän työhön.”

Miten pidätte yllä tiimihenkeä?

Paras tapa saada työntekijät pysymään on tehdä yrityksestä mahtava työpaikka. Kahvilayrittäjillä on kullakin oma tapansa näyttää työntekijöille, miten paljon he arvostavat heitä.

”Meillä on paljon tiiminrakennuspäiviä”, Anthony sanoo. ”Ensi viikolla vien koko henkilökunnan ulos tutustumaan uuteen toimipaikkaan.” Hän hemmottelee työntekijöitään myös esimerkiksi ilmaisilla jalkapallo-ottelulipuilla ja drinkeillä töiden jälkeen. ”Pienillä asioilla on mielestäni suuri merkitys. Ei tarvitse odottaa, että työntekijä pääsee maksetulle lomalleen. Voit esimerkiksi viedä henkilökunnan iltapäivälounaalle, mikä on sinulta mukava ele.”

”Mielestäni suurin haaste on joukkuehengen ylläpitäminen”, Sascha toteaa. ”Työn pitää olla työntekijöille mielekästä, ja haluamme korostaa henkilökunnalle, että yrityksemme menestys riippuu heistä. Yritämme parhaamme mukaan osoittaa arvostuksemme monin eri tavoin. Ajattelen, että olemme onnistuneet luomaan hyvän työilmapiirin. Mielestäni on tärkeää, että ihmiset nauttivat työstä ja kokevat, että heitä kohdellaan oikeudenmukaisesti.”

Angela ja hänen miehensä pyrkivät antamaan työntekijöille tunnustusta näiden hienosta työpanoksesta. ”Pyrimme löytämään useimmat johtajat yrityksen sisältä. Pitää vain tunnistaa henkilöt, jotka ovat kiinnostuneita kahvista ja joilla on erityinen yhteys sekä asiakkaisiin että muihin työntekijöihin. Yritämme sitten ohjata heitä kohti johtotehtäviä. Kun toimipaikassa myöhemmin avautuu uusi johtajan paikka, kysymme heiltä ensin.”

Angela pitää miehensä kanssa myös silmällä työntekijöiden yleisiä vahvuuksia ja ainutlaatuisia taitoja. ”Aiemmin meillä työskenteli eräs barista, joka ei ollut erityisen sympaattinen eikä juuri osannut rakentaa yhteyttä ihmisiin. Hänellä oli tavallaan hyvin tieteellinen ote työhönsä. Kun sitten päätimme aloittaa oman kahvin paahtamisen, tuntui siltä, ​​että juuri tämä henkilö voisi mielenlaatunsa ansiosta sopia hyvin kahvinpaahtoon. Niinpä koulutimme hänet ja käynnistimme kahvinpaahto-ohjelmamme hänen kanssaan. Näin siirsimme kyseisen henkilön pois hänelle epäsopivasta roolista ohjaten hänet samalla uudelle urapolulle.”

Onko tiiminne jäsenillä yhtenäinen työasu?

Yhdessäkään kolmesta kahvilasta ei ole käytössä erityistä työasua. Anthonyn kahvilassa työntekijät käyttävät esiliinaa omien vaatteidensa päällä. ”Omien vaatteiden täytyy silti tietysti olla melko edustavia ja hipsterityylisiä”, hän sanoo.

Milk + Pullin työntekijöillä ei myöskään ole virallisia työasuja. ”Haluamme ihmisten ilmentävän omaa persoonallisuuttaan myös työpaikalla. Siksi meillä ei ole työasupakkoa. Jopa kahviloissamme soitettu musiikki on samaa satunnaisesti valittua musiikkia, jota työntekijä itse kuuntelee. Vuorossa oleva henkilökunta luo itse kokemuksen, jonka asiakkaat saavat kahvilasta.”

”Meillä on kyllä yksi sellainen sijaintiin perustuva myyntituote. Kyse on T-paidoista, joihin on painettu eri toimipaikkojen kaupunginosat. Ihmiset käyttävät niitä hyvin mielellään. Asiakkaat oikeasti pitävät T-paidoista: aina kun niitä saadaan lisää, sekä asiakkaat että työntekijämme pyytävät saada yhden. He myös käyttävät paitoja muuallakin kuin kahvilassa.”

Sascha kertoo, että alussa he olivat suunnitelleet brändiä ilmentävän työasun tiimiä yhdistämään. Sitten asiat muuttuivat. ”Tajusimme nopeasti, että yhtenäinen työasu tukahduttaa yksilöllisyyden. Työasu ei meidän tapauksessamme sopinut yrityskulttuuriin lainkaan. Meillä on nyt todella monimuotoinen tiimi. Kaikki ovat mielenkiintoisia tyyppejä, emmekä halua pienentää heidän persoonallisuuttaan. He voivat käyttää töissä haluamiaan vaatteita. Jokainen saa taaplata tyylillään, ainakin suurimman osan ajasta. Ainoa asia, joka kaikkien on tehtävä samalla tavalla, on kahvi.”

Mitä neuvoja antaisit yrittäjille, jotka valmistautuvat ensimmäisen työntekijänsä palkkaamiseen?

Anthonyn neuvo on seurata omaa vaistoaan. ”Jos tunnet olosi mukavaksi työntekijän kanssaan, se on tärkeintä. Sinun kannattaa tutustua työntekijään ihmisenä ja seurata, miten tämä käyttäytyy. Jos joku puhuu kanssasi luontevasti ja sinusta tuntuu, kuin olisitte tunteneet toisenne pitkään, se on oikein hyvä merkki. Seuraa joka tapauksessa omaa vaistoasi.”

Angelan neuvo on asettaa selkeät odotukset. ”Monta kertaa alkuvaiheessa ainoana tavoitteena on saada joku henkilö tulemaan paikalle. Se voi olla prosessin helpoin osa. Sinun pitää kuitenkin selvittää, kuka on oikeasti kiinnostunut yrityksesi toiminnasta ja visiosta ja haluaa olla osa sitä. On nimittäin niin, että alussa on todella tärkeää löytää sopiva henkilö, joka käytännössä osaa auttaa tuomaan brändiäsi esille. Tämä henkilö edustaa brändiäsi silloinkin, kun et ole itse paikalla.” Angela rohkaisee etsimään uteliaita ja tulevaisuuteen katsovia työntekijöitä, jotka haluavat osallistua yrityksen kehittämiseen. ”Olet perustamassa brändiä ja luomassa perustan koko yritykselle. Sinun on saatava mukaasi juuri sopivat ihmiset.”