Suunnittelun salaisuudet: 12 parasta helppolukuista fonttia

Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Miten tärkeää on valita verkkosivustolle oikeanlainen fontti? Yrityksesi viesti menee selkeämmin perille, jos fontti on helppolukuinen. Valitsemasi fontti on olennainen osa verkkosivuston ulkoasua ja antaa vierailijoille heti tietyn käsityksen brändisi identiteetistä. Mikä siis voisi olla sitä tärkeämpää?

Koska saatavana kuitenkin on uskomaton määrä fontteja, valintaprosessi voi tuntua haastavalta. Aloita lukemalla artikkelimme: esittelemme 12 helppolukuista fonttia, joita voit käyttää sekä pienyrityksesi verkkosivustolla että muissa yhteyksissä.

  • Georgia
  • Helvetica
  • PT Sans & PT Serif
  • Open Sans
  • Open Sans
  • Quicksand
  • Verdana
  • Rooney
  • Karla
  • Roboto
  • Ubuntu
  • Lato
  • Futura

Georgia

Tärkein Georgia-fontista muistettava asia on, että se on serif-fontti. Se tarkoittaa, että jokaiseen kirjaimeen kuuluu koristeellinen pääteviiva. Vaihtoehtoisesti voi käyttää sans serif -fontteja, joiden ulkoasu on yksinkertaisempi ja virtaviivaisempi. Vaikka serif-kirjasimissa on tämä ylimääräinen yksityiskohta, ne voivat olla hyvä valinta verkkosivustoja varten. Georgia suunniteltiin Microsoftille matalan resoluution näytöt huomioiden, joten se on yksi pöytätietokoneilla ja mobiililaitteilla helpoimmin luettavista fonteista.

Helvetica

Georgian tavoin myös Helveticaa pidetään yhtenä helppolukuisimmista fonteista The Next Web -verkkosivuston mukaan. Helvetica on sans serif -fontti ja yksi maailman suosituimmista kirjasimista – moderni klassikko siis.

PT Sans & PT Serif

Etkö osaa päättää, sopiiko sinulle paremmin serf vai sans serif? ParaTypestä on saatavana kumpikin versio: voit kokeilla kumpaakin ja verrata niitä samalla keskenään tai käyttää eri versioita yhdessä. PT Sans ja PT Serif käyvät kauniisti yhteen.

Open Sans

Mikä tekee tästä suositusta fontista erityisen helppolukuisen? Osittain kyse on kirjasinten väliin jäävästä tilasta eli välistyksestä. Googlen mukaan Open Sanson ”optimoitu painatusta, internetiä ja mobiililaitteissa käyttöä varten, ja kirjasinten muoto-ominaisuudet tekevät fontista erittäin helppolukuisen”.

Quicksand

Lukemattomat asiakkaat käyttävät älypuhelimia ja tabletteja verkkosisältöjen lukemiseen, joten fontin on sovittava myös pienille näytöille. Quicksand on Googlen sans serif -fontti, joka toimii hyvin mobiililaitteissa. Fontti suunniteltiin geometristen muotojen pohjalta, mikä tekee siitä käyttäjäystävällisen.

Verdana

Myös Verdana on verkkosuunnittelijoiden keskuudessa suosittu sans serif -fontti luettavuutensa ansiosta. Georgian tapaan sekin luotiin erityisesti tietokonenäyttöjä varten. Verdana on hyvä valinta, jos käytät isoja tiiviitä tekstikappaleita – asiantuntijoiden mielestä sans serif -fontteja on yleensä helpompi lukea verkkosivuilta.

Rooney

Osa brändisi identiteetistä muodostuu sen persoonallisuudesta, jonka pitäisi käydä ilmi myös fontista. Jos brändisi ilme on huoleton ja olet itse epätavanomaisten ratkaisujen ystävä, Rooneyn kaltainen yksilöllinen kirjasinlaji voi sopia sinulle täydellisesti. Fontin suunnitellut Jan Fromm kirjoittaa, että ”pyöreät muodot ja pehmeät kaaret” antavat lukijalle ”lämpimän ja pehmeän kokonaisvaikutelman”.

Karla

Karla on sans serif -fontti, joka ei ole yhtään liian koristeellisen oloinen: se on siisti ja yksinkertainen. Googlen kuvauksen mukaan kirjasinlaji on ”suosittu ja omalaatuinen”, mikä tekee siitä mahtavan valinnan joukosta erottuville, hauskoille brändeille.

Roboto

Google loi Roboton Android-mobiilikäyttöjärjestelmää varten, vaikka nyt sitä käytetään myös Chromessa. Kirjasinlaji näyttää hieman selväpiirteisemmältä ja vahvemmalta kuin monet muut fontit. Googlen mukaan Roboto on ”moderni mutta silti miellyttävän tuntuinen”. Jos kuvaus vastaa brändiäsi, voit hyvin kokeilla sitä.

Ubuntu

Jos etsit selvästi modernilta näyttävää fonttia, kokeile Ubuntua. Sana tulee Etelä-Afrikasta ja tarkoittaa ”ihmiskuntaa” tai ”inhimillisyyttä”. Fontti onkin hyvin humaani, eli se on ottanut mallia kalligrafiasta ja tavasta, jolla ihmiset oikeasti kirjoittavat käsin.

Lato

Lato on taiteeseen ja suunnitteluun keskittyvän Creative Bloq -blogin mukaan yksi kymmenestä parhaasta Google -fontista verkkosivustoille. Blogissa sanotaan, että ”kirjainten osittain pyöristetyt linjat antavat Latolle lämpimän ilmeen, mutta fontin voimakaspiirteinen rakenne tekee siitä vankan ja vakavasti otettavan”. Eikö tämä kuulosta täydelliseltä valinnalta yrityksen sivustolle?

Futura

Jos fontin valinnassa haluaa huomioida vielä jonkin tekijän, se on sivuston sisällöstä heijastuva äänensävy, joka voi olla muodollinen tai rento. Futura on yksi niistä fonteista, joka sopii kumpaankin tyyliin. Futura näyttää aina tyylikkään huolitellulta ja selkeältä, millä on suuri merkitys, jos haluat varmistaa tekstin luettavuuden.