22-kohtainen yritystoiminnan aloittamisen tehtävälista

Arvioitu lukuaika: 7 minuuttia

Haluat perustaa yrityksen. Onnittelumme! Olet matkalla kohti suurta seikkailua. Ehkä et tiedä, mistä aloittaa tai minne mennä, mutta älä huoli. Meiltä saat kaiken tarvittavan.

Olemme laatineet 22-kohtaisen tehtävälistan kaikesta mitä tarvitset liiketoimintasi aloittamiseen. Se on opas kaikesta mitä tarvitset yrityksesi lanseeraamiseen maailmalle. Käymme läpi 22 helposti seurattavaa kohtaa yrityksen perustamiseen tarvittavista välttämättömistä edellytyksistä, juridiikkaan ja logistiikkaan liittyvistä asioista sekä erilaisista tukimahdollisuuksista.

Pienyrityksen aloittamisopas

  1. Kehittele idea.
  2. Testaa sen uskottavuus.
  3. Tunnista markkinasi.
  4. Valitse yrityksen nimi.
  5. Suunnittele logo.
  6. Ota selville kustannukset.
  7. Kirjoita liiketoimintasuunnitelma.
  8. Laadi budjetti.
  9. Rekisteröi yrityksen nimi.
  10. Hanki luvat ja lisenssit.
  11. Valmistele kirjanpito.
  1. Hanki vakuutukset.
  2. Rakenna yritykselle verkkosivusto.
  3. Luo yrityssähköpostiosoite.
  4. Tilaa markkinointimateriaaleja.
  5. Verkostoidu.
  6. Avaa yrityksesi ovet.
  7. Tarjoa ainutlaatuista asiakaspalvelua.
  8. Hae itsellesi mentori.
  9. Hyödynnä ilmaisia resursseja.
  10. Pyydä apua.
  11. Muistuta itseäsi, miksi ryhdyit tähän.

Ennen kuin aloitat…

Yrityksen perustaminen edellyttää muutamia asioita. Varmista nämä seitsemän asiaa etukäteen voidaksesi lanseerata pienyrityksesi täydellä teholla.

  1.  Kehittele idea. Pienyritysmaailmassa tärkeintä on hyvä idea. Olet todennäköisesti perustamassa yritystä, koska tarvitsit itse jotain mitä ei löytynyt markkinoilta tai koska ajattelit pystyväsi tarjoamaan jotain parempaa kuin alan kilpailijat. Tai ehkä sinuun vain iski inspiraatio! Mistä saitkaan ideasi, konkretisoi se kirjottamalla se ylös paperille. Tästä alkaa yrityksesi matka kohti sen toteutusta.
  2.  Testaa sen uskottavuus. Ideat ovat mahtavia, mutta ne tulee testata. Pyydä palautetta perheeltäsi ja ystäviltäsi tai kysy yrityskonsultilta ideasi toteutuskelpoisuutta. Mieti, onko ideasi kestävä, kuinka paljon alalla on kilpailijoita ja onko sinulla tarvittavat välineet, kyvyt ja taidot toteuttamaan ideasi.
  3.  Tunnista markkinasi. Luo ostajahenkilöitä, jotka ilmentävät tiettyjä väestötietoja, mieltymyksiä ja ostotapoja kaventaaksesi kohdemarkkinoitasi. Yritystoiminnan alkaessa kannattaa keskittyä markkinakohteeseen. Tulet keskittämään viestisi ja brändimainontasi tähän asiakasryhmään, joten on tärkeää luoda tarkoituksenmukainen profiili.
  4.  Valitse yrityksen nimi. Keksittyäsi idean yrityksen käyttönimi tulee mieleen helposti. Yrityksellä tulee kuitenkin olla virallinen nimi valmiina ennen sen käynnistämistä. Se tarvitaan kaikkiin asiakirjoihin, esittelyhin sijoittajille yms. Mieti mikä erottaa yrityksesi kilpailijoista ja miten voit hyödyntää sitä fiksulla mutta suorasukaisella tavalla yrityksesi nimessä.

VISTAPRINTIN VINKKI

Tämä kätevä tavaramerkkien sähköinenhakujärjestelmä auttaa sinua välttämään valitsemasta pienyrityksellesi nimeä, joka on jo varatttu.

  1.  Suunnittele logo. Logo on välttämätön kaikille yrityksille. Se on visuaalinen tunniste brändisi arvoista ja identiteetistä, ja sitä tullaan käyttämään kaikissa markkinointimateriaaleissasi tulevina vuosina. Haluathan että asiakkaat tunnistavat yrityksesi logon perusteella! Jos tarvitset apua logon suunnittelussa, 99designs by Vistaprint auttaa sinua siinä ympäri mailmaa tulevien luovien asiantuntijoidensa avulla.
  2.  Ota selville kustannukset. Mieti kuinka paljon maksaa saattaa yrityksesi toimintakuntoiseksi. Erittele kaikki menot, ettei tule yllätyksiä kesken projektin. Tarvittaessa kannattaa kysyä neuvoa ammattilaiselta. Tarvitsetko rahoitusta? Myyntipistettä? Erikoisvälineitä? Työntekijöitä? Brändäysapua? Markkinointimateriaalia? Lista on pitkä. Yritä arvioida ainakin ensimmäisen vuoden kulusi, jotta voit priorisoida kustannukset ja päätökset, kun yrityksesi aloittaa toimintansa.
  3.  Kirjoita liiketoimintasuunnitelma. Aikaisemmat vaiheet ovat luoneet pohjan liiketoimintasuunnitelmallesi. Tässä vaiheessa muotoillaan ideaa tarkemmin ja hahmotellaan yrityksen käynnistämiseen tarvittavat strategiat ja taktiikat. Sisällytä suunnitelmaasi kaikki yrityskonseptistasi teknologian tarpeisiin ja työtilan kokoonpanoon mahdollisimman yksityiskohtaisesti. Suunnitelman olisi hyvä sisältää tiedot ensimmäiselle, kolmannelle ja viidennelle vuodelle, jotta kasvun ja pitkän aikavälin tavoitteet näkyvät. Luo hyödyllinen ja käytännöllinen liiketoimintasuunnitelma, niin kiität itseäsi myöhemmin.

VISTAPRINTIN VINKKI

Yhdysvaltain Pienyrityshallinto tarjoaa ilmaisen liiketoimintasuunnitelman, jonka avulla voit laatia kattavan liiketoimintasuunnitelman omien tarpeittesi mukaan.

  1.  Laadi budjetti. Budjetti on olennainen osa liiketoimintasuunnitelmaa, joten sen tulee sisältyä valmiiseen suunnitelmaan. Tarkista budjettisi ja varmista, että pienetkin yksityiskohdat on otettu huomioon ja että budjetti on jaettu 6, 12 ja 24 kuukauden aikajanoihin. Kahden vuoden etukäteissuunnittelu auttaa sinua (ja yritystäsi) keskittymään. Budjetistasi tulisi käydä ilmi, mihin suuret kulut kohdennetaan (ehkä studiotilan vuokraan) ja onko siinä mahdollisuutta yksilöidä ratkaisuja, joissa voi olla luovempi rahoituksen suhteen kuten esimerkiksi ilmaisten resurssien haku tai vaihtokauppa toisen pienyrityksen kanssa.

Noudata paikallisia sääntöjä ja määräyksiä.

Kun liikeideasi on valmis ja paperilla, on aika tehdä siitä virallinen. Huolehdi näistä neljästä kohdasta välttääksesi laillisia viivästyksiä tai mahdollisia ongelmia.

  1.  Rekisteröi yrityksen nimi. Valittuasi yrityksesi nimen suojaa se rekisteröimällä se asiaankuuluvassa virastossa. Sen tehtyäsi voit sanoa “harjoittavasi liiketoimintaa” yrityksesi nimissä. Se on tehtävä pystyäksesi harjoittamaan virallista liiketoimintaa yksinyrittäjänä, olemassa olevana yrityksenä tai osakeyhtiönä.
  2.  Hanki luvat ja lisenssit. Pienyritysten toimiluvat ja lisenssit vaihtelevat sijainnin mukaan. On tärkeää varmistaa, että toimit laillisesti! Ennen yrityksesi ovien avaamista varmista, että täytät nämä vaatimukset. Löydät kaikki paikkakohtaiset tiedot täältä.
  3.  Valmistele kirjanpito. Nyt on aika kiinnittää huomiota kirjanpitoon! Avaa yrityksellesi pankkitili, seuraa sen kulutusta ja laadi luettelo toimittajista ja asiakkaista. Ellet osaa kirjanpitoa, kannattaa palkata alan ammattilainen, jotta varmistat että kaikki perusasiat on katettu eikä tule ikäviä yllätyksiä verojen ja maksujen suhteen.
  4.  Hanki vakuutukset: Pienyrityksesi on tärkeä osa sinua ja voi jopa tuntua kuin omalta lapseltasi. Mitä teet kun saat lapsen? Lisäät heidät sairausvakuutukseesi tai avaat säästötilin heille, niin että he ovat aina suojattuja. Sama pätee yrityksen perustamiseen.

Ala toteuttaa suunnitelmaa.

Saadaksesi yrityksesi toimintakuntoiseksi, sinun tulee toteuttaa vielä muutama asia. Toteuta nämä viisi pienyrityksen tehtävälistan kohtaa, jotta yrityksesi saa ansaitsemaansa läsnäoloa ja uskottavuutta.

  1.  Rakenna yritykselle verkkosivusto. Nykypäivän maailmassa verkkosivusto on välttämätön yritykselle kuin yritykselle. Usein juuri niiden kautta ihmiset löytävät uudet yritykset ja tarkistavat yritysten aitouden. Luo yrityksellesi ammattimainen verkkosivusto, joka kertoo yrityksesi arvoista ja tarjonnasta mahdollisille asiakkaille.
  2.  Luo yrityssähköpostiosoite. Yrityssähköpostiosoite on tärkeä uskottavuuden kannalta. Henkilökohtaisella Gmail-tilillä vastaaminen voi olla epäammattimaista tai epävirallisen tuntuista. Perusta kaksi yritystiliä, yksi itseäsi ja toinen verkkosivustosi kautta tulevia yleisiä tiedusteluja ja asiakaspalveluviestejä varten. Siten pystyt hallitsemaan ja priorisoimaan kaikkea kirjeenvaihtoa helposti ja vaivattomasti.

VISTAPRINTIN VINKKI

Muista hoitaa sosiaalimedian puolta perinteisen, painetun markkinointimateriaalin lisäksi! Lisää näkyvyyttä pian käynnistyvän pienyrityksesi ympärille huomiotaherättävilla postauksilla Facebookiin, Instagramiin, LinkedIniin ja moneen muuhun foorumiin. Aloita omasta Sosiaalimediastudiostamme.

  1.  Tilaa markkinointimateriaaleja. Älä unohda perinteisen, painetun markkinointimateriaalin merkitystä. Käyntikortit, postikortit, esitteet ja flyerit ovat hyödyllisiä materiaaleja, joita voidaan käyttää monella eri tavalla. Käyntikorttien kautta voi antaa palkintoja ja postikortteja voi pakata tilauksiin mukaan henkilökohtaisella viestillä. Suunnittele nämä materiaalit brändisi väreillä, lisää logosi ja sisällytä niihin hyödyllisiä ja ajankohtaisia yritystietoja. (Kuten aukioloajat ja yhteystiedot!)
  2.  Verkostoidu. Käytä kaikki mahdolliset tilaisuudet verkostoitumiseen ja levitä sanaa yrityksestäsi. Käy yhteisötapahtumissa (tai sponsoroi niitä), puhu ihmisten kanssa jonottaessasi kahvilassa, liity paikalliseen yhteistyötilaan tai ota yhteyttä vanhoihin kontakteihin, jotka saattavat olla kiinnostuneita uudesta hankkeestasi. Verkostoituminen ja yhteyksien muodostaminen on tärkeä osa yrityksen käynnistämistä.
  3.  Avaa yrityksesi ovet. Kun olet luonut pohjan pienyrityksen käynnistämiselle, tilannut markkinointitarvikkeet ja levittänyt sanaa verkossa, on aika avata ovet (digitaalisesti tai fyysisesti)! Järjestä yrityksesi avaamisen yhteyteen avaustapahtuma tai anna tarjouksia, jotka ovat voimassa vain rajoitetun ajan.
  4.  Tarjoa ainutlaatuista asiakaspalvelua. Asiakkaat odottavat tasokkaampaa palvelua pienyrityksiltä, joten siihen kannattaa panostaa. Uskollisen asiakaskunnan luominen ja ikimuistoiset asiakaskokemukset auttavat yritystäsi pitkällä aikavälillä, joten asiakaspalveluun kannattaa sijoittaa aikaa, energiaa ja huolenpitoa.

Tunnista tukijärjestelmäsi.

Pienyritykset ovat usein yhden ihmisen yrityksiä, mikä voi tuntua joskus raskaalta. Perusta tukijärjestelmä, joka motivoi sinua selviytymään haasteista ja auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi.

  1.  Hae itsellesi mentori. Se on helpommin sanottu kuin tehty, etenkin kun mentorin käyttäminen on pienyrittäjille melko harvinaista. Puolueeton, kolmas osapuoli voi tarjoata erilaisia näkökulmia vaikeissa tilanteissa. Usein auttaa keskustelu jonkun kanssa jolla on yrityskokemusta, joka on luotettava ja jonka mielipidettä arvostaa kuten esimerkiksi entinen esimies, kollega tai opettaja.
  2. Hyödynnä ilmaisia resursseja. Pienyritysten budjetit ovat yleensä pieniä, joten hyödynnä mahdollisimman paljon maksuttomia resursseja. Sosiaalimedia on loistava tapa markkinoida yritystä ilmaiseksi. Monet sosiaalimediafoorumit tarjoavat ilmaisia analyysejä ja näkökulmia, joten voit paremmin arvioida sijoitustesi tuottoa ja kaventaa kohdeyleisöäsi. Dropbox tarjoaa yrityksellesi pilvipohjaisen tallennusjärjestelmän, joten voit työskennellä mistä tahansa paikasta käsin kuten esimerkiksi kahvilasta, paikallisesta kirjastosta tai yhteistyötilastasi. Käytä foorumeita kuten LinkedIn, Clubhouse ja Twitter pysyäksesi ajan tasalla alan uusimmista trendeistä.
  3.  Pyydä apua. Vaikka oletkin yksinyrittäjä, se ei tarkoita etteikö lähiverkostosi voisi auttaa sinua Jos entisellä kollegallasi on asiantuntemusta tietyllä alueella, älä epäröi ottaa yhteyttä häneen ja kysyä neuvoa. Onko paras ystäväsi nerokas strateginen suunnittelija? Ota käyttöön hänen taitonsa liiketoimintasuunnitelman suunnittelemiseksi. Opiskeleeko naapurisi tytär kirjanpitoa? Anna hänen tasapainottaa yrityksesi raha-asiat. Lähiverkostosi auttaa mitä todennäköisimmin pyydettäessä. Mieti, miten voit hyödyntää kykyjä ympärilläsi saadaksesi yrityksellesi parhaat tulokset ja samalla säästäen itseäsi.
  4.  Muistuta itseäsi, miksi ryhdyit tähän. Voit helposti unohtaa unelmasi käynnistäessäsi yritystä. Omista muutama minuutti aikaa päivässä miettiäksesi * miksi * päätit tavoitella unelmaasi. Se antaa perustan motivaatiollesi ja tarkoituksen tunteen vaikeina hetkinä. Yrityksen perustaminen on prosessi, joten yritä nauttia siitä! Palkintona saat seurata pienyrityksen kasvua ja menestystä läheltä.