Väriteorialla voi olla tärkeä rooli pienyrityksesi brändäyksessä. Eri värit viestivät eri merkityksiä, ja yritysvärit voivat vaikuttaa brändisi tunnettuuteen ja vastaanottoon.
Tästä hyvä esimerkki on Rebootin, hakukoneoptimointiin erikoistuneen markkinointitoimiston, suorittama tutkimus, jossa se suunnitteli logon viidelle kuvitteelliselle yritykselle ja näytti ne sitten tutkimukseen osallistuneille. Osallistujilla oli 10 minuuttia aikaa katsoa logoja, minkä jälkeen 78 % muisti logossa käytetyn päävärin, kun taas vain 43 % muisti yrityksen nimen.
Kun opit valitsemaan brändivärit tietoisesti (sekä sekoittamaan ja yhdistelemään eri sävyjä), osaat kaikella varmuudella suunnitella mieleenpainuvan brändi-identiteetin. Seuraavassa käymme läpi kaikki seikat, jotka on otettava huomioon yritysvärien valinnassa.
- Palauta mieleen väriteoria ja väriympyrä.
- Erota toisistaan lämpimät ja viileät värit.
- Yhdistele värejä, jotka sopivat brändiisi.
- Hae inspiraatiota.
- Sovella kaikkia näitä yhdessä.
1. Palauta mieleen väriteoria ja väriympyrä.
Aloitetaan kertaus kuvataidetunnin perusteella (tai saatoitpa kuulla seuraavasta myös luonnontieteiden tunnilla). Viittaamme tietysti väriympyrään. Tässä on pikaopas brändivärien valitsemiseen ja siihen, kuinka hyvin valitut värit toimivat yhdessä.
Isaac Newton kehitti ensimmäisen ympyrädiagrammin vuonna 1666 osana valoa koskevaa tutkimustaan. Newton valaisi optisen prisman valkoisella valolla, jolloin se hajosi sateenkaaren väreihin. Tutkijat olivat kohdanneet saman ilmiön jo aiemmin, mutta he olivat olettaneet linssin jotenkin värjäävän valoa. Newton kuitenkin heijasti värilliset säteet toiseen lasikristalliin, jolloin ne muuttuivat uudelleen valkoiseksi valoksi. Tämä koe osoitti ensimmäistä kertaa, että värit ovat itseasiassa valon ominaisuus.
Newtonin 12-jakoinen väriympyrä koostuu:
- kolmesta pääväristä (punainen, keltainen, sininen)
- kolmesta väliväristä (syntyy päävärejä sekoittamalla: vihreä, oranssi, violetti)
- kuudesta tertiäärisestä väristä (päävärien ja toissijaisten värien yhdistelmät, esim. sinivihreä tai punavioletti)
VistaPrintin vinkki
Tarvitsetko apua täydellisen väripaletin löytämiseksi? Tutustu VistaCreaten väriyhdistelijään ja löydä väriyhdistelmä, joka toimii.

2. Erota toisistaan lämpimät ja viileät värit.
Väriympyrästä voi nähdä eron lämpimien ja kylmien värien välillä. Kun pyörän jakaa kahtia, toisella puolella näkyy lämpimät värit: punainen, oranssi ja keltainen (sekä näiden yhdistelmät). Ne ovat syviä, voimakkaita ja kirkkaita. Lämpimiä värejä, kuten punaista, voidaan käyttää ilmaisemaan intoa tai voimaa. Punainen myös parantaa ruokahalua ja kiinnittää huomion. Brändit käyttävätkin usein punaista aktivoimaan ihmisten mielenkiinnon.
Suunnitteletko varaston tyhjennysmyyntiä? On meinaan erittäin hyvä syy sille, miksi ALE-kyltissä käytetään usein punaista… Se huomataan. Oranssi on hyvä valinta, jos haluat viestiä lapsiläheisyyttä, iloa ja optimismia. Se patistaa ihmisiä toimeen saaden heidät innostumaan. Keltainen on toinen positiivinen väri, jota myös käytetään usein kiinnittämään huomio. Koska se liitetään aurinkoiseen säähän, se on matkailualan yritysten suosima valinta.
Pyörän toisella puolella taas näkyy viileät värit: vihreä, sininen ja violetti. Nämä värit ovat hillitympiä ja tuottavat rauhallisemman tunteen. Vihreä yhdistetään yleensä luontoon, ympäristötietoisuuteen ja kestävyyteen. Vihreä liittyy myös kevääseen ja uudestisyntymiseen, joten se sopii hyvin esim. terveys-, hyvinvointi- tai koulutusaloille. Sininen yhdistetään yleensä osaamiseen ja luotettavuuteen. Sinertävä värimaailma voisikin siis olla sopiva valinta niin rahoituspalveluille kuin lasten tai lemmikkien hoitoon keskittyville yrityksille. Toisin sanoen sininen sopii mille tahansa yritykselle, joka haluaa vahvistaa luottoa ja turvallisuudentunnetta.

3. Yhdistele värejä, jotka sopivat brändiisi.
Brändin väripaletti ulottuu useisiin yrityksesi eri osa-alueisiin, kun taas logossa on yleensä vain yksi tai kaksi väriä. Väripalettia kannattaa siis hyödyntää muuallakin kuin logossa, esim. verkkosivustolla, banderolleissa, flyereissä ja työasuissa.
Värikaavojen avulla 12-jakoisen väriympyrän soveltaminen täydellisen väriyhdistelmän valitsemiseen käy helposti. Äläkä huoli – sinun ei tarvitse tuntea algebraa tämän yhtälön ymmärtämiseksi.
Seuraavassa on muutama värikaava kokeiltavaksi:
- Yksivärinen. Valitse yksi väri ympyrästä ja säädä sen kylläisyyttä ja arvoa luodaksesi siitä muunnelmia.

- Analoginen. Valitse värimaailmasi perustaksi kolme väriympyrän vierekkäistä väriä.

- Täydentävät värit. Valitse väriympyrästä kaksi vastakkaista väriä. Aloita kahdella vastakkaisella värillä ja leikittele sitten kokeilemalla eri kylläisyyksiä ja arvoja.

- Triadiset värit. Valitse kolme väriä, jotka tasaisin välein muodostavat ympyrään täydellisen kolmion… Löydä sitten täydellinen väriyhdistelmä kylläisyyttä ja arvoa säätämällä.

4. Hae inspiraatiota.
Opittuasi väriteorian perusteet voit käyttää yllä olevia värikaavoja kokeilujesi lähtökohtana. Voit hakea inspiraatiota ympäröivästä maailmasta, olipa kyse luonnosta, ruoasta tai taiteesta… Mahdollisuudet ovat rajattomat. Yritä etsiä inspiraatiota paikoista, jotka kuvastavat brändisi persoonallisuutta. Jos sinulla on esimerkiksi ulkoilualan yritys, voit hakea inspiraatiota läheiseltä leirintäalueelta tai vaellusreitiltä. Valitse ympäristöstäsi 3–4 väriä ja luo väripaletti niiden perusteella. Käytä sitten näitä värejä johdonmukaisesti koko tuotemerkissäsi.
5. Sovella kaikkia näitä yhdessä.
Nyt hallitset muutamia perustekniikoita brändin värien valitsemiseen. Seuraavaksi sinun on otettava huomioon muutama hienojakoisempi seikka.
- Huomioi värähtelevät värit. Jos kaksi arvoltaan liian samanlaista väriä asetetaan vierekkäin, saattaa syntyä värähtelevä vaikutelma, joka rasittaa silmiä ja vaikeuttaa lukemista. Yritä sen sijaan säätää kuvan kontrastia vähentämällä kylläisyyttä, sävyä tai arvoa.
- Vältä suurta vaalea tekstiä tummalla taustalla. Jos tekstiä on runsaasti, vältä käyttämästä vaaleaa tekstiä vasten tummaa taustaa. Kontrasti on usein liian suuri ja vaikeuttaa tekstin lukemista.
- Valitse neutraalit värit tasapainottamaan mallia. Muista aina käyttää neutraaleja värejä, kuten valkoista, mustaa ja harmaata. Yhdistelemällä kirkkaita ja neutraaleja värejä syntyy tasapainoinen lopputulos.
- Hyödynnä kontrastia nostaaksesi esiin tärkeät tiedot. Valikoi värit tietoisesti niille elementeille, joiden haluat erottuvan parhaiten, kuten esimerkiksi logosi ja yrityksesi nimi.
- Mieti, millaisia tunteita brändisi värit herättävät. Kun ymmärrät väreihin liittyvät assosiaatiot, voit luoda värimaailman, joka herättää tiettyjä tunteita, kuten turvallisuutta ja luotettavuutta.
- Etsi väri-inspiraatiota ympäristöstäsi. Olipa kyseessä ihailemasi yritys, houkuttelevan värinen kuva tai viimeisimmät muotitrendit, voit löytää väri-inspiraatiota mistä tahansa.
- Ja jos epävarmuus iskee, voit aina palata väriympyrään. Jos et halua lainata väripalettia jostain muualta, käytä yllä mainittuja kaavoja varmistaaksesi, että valitsemasi värit toimivat hyvin yhdessä.
Väriterminologiaa
- Vaalea sävy: Väri, joka on vaaleampi, koska siihen on lisätty valkoista.
- Tumma sävy: Väri, jota on tummennettu lisäämällä mustaa.
- Harmaa sävy: Väri, jota on vaimennettu lisäämällä harmaata.

- Saturaatio: Värin voimakkuus (kyllästetyt värit ovat kirkkaampia ja voimakkaampia).
- Desaturaatio: Värit, joissa on vähemmän pigmenttiä ja jotka ovat vaimeampia.
- Arvo: Viittaa siihen, kuinka vaalea tai tumma väri on.
- Neutraalit värit: Musta, valkoinen ja harmaa.
