Juttelimme Vistan 99designs-palvelun luovan johtajan Tristan LeBretonin kanssa ja pyysimme häneltä vinkkejä nettikaupan mahdollisuudet maksimoivan verkkosivuston luomiseen. Tristanin neuvot lukemalla opit luomaan sivuston, joka toimii hyvin, houkuttelee asiakkaita ja sopii brändisi tyyliin.
Ehkäpä näit festareilla hienon t-paidan. Vai jäikö mieleesi nokkela sanaleikki lempikahvilasi baristan t-paidassa? Sinäkin voit suunnitella yhtä mieleenpainuvan t-paidan.
Olipa suunnitella paidat muistoksi yhteisestä perhelomasta, ainutlaatuinen lahja lähimmäiselle tai yrityksen logolla varustettu t-paita, seuraavien ohjeiden avulla onnistut varmasti.
Näin suunnittelet t-paidat:
- Selkiytä itsellesi paidan tarkoitus.
- Pohdi sitten sisältöä, kokoa ja sommittelua.
- Luo oikeanlainen fiilis.
- Valitse fontti.
- Sommittele huolella.
- Säädä koko toimivaksi.
- Valitse väri, joka korostaa suunnittelua.
- Tarkista malli.
1. Selkiytä itsellesi paidan tarkoitus.
Mikään malli ei toimi kaikissa yhteyksissä. Kannattaakin siis kysyä itseltäsi, miksi olet t-paitaa suunnittelemassa? Tuleeko se myyntiin, vai kenties lahjaksi luokkakokoukseen? Paita, joka tulee myyntiin käsityömessuille, näyttää todennäköisesti erilaiselta kuin paita, jota työntekijäsi käyttävät kulissien takana.
Ja kun tiedät mihin tähtäät, on helpompi päättää, kuka uusiin t-paitoihisi tulee pukeutumaan. Onko tuote tarkoitettu kaiken ikäisille? Vai vain aikuisille? Vai onko kohderyhmä vieläkin kapeampi (esimerkiksi teini-ikäiset tai milleniaalit)? Tuleeko paidat naisille vai miehille, vai haluatko unisex-mallin? Tuleeko paidat julkiseen levitykseen vai onko ne kohdistettu vain tietylle ihmisryhmälle? Näihin kysymyksiin vastaaminen auttaa sinua paidan ulkoasun määrittämisessä sekä päättämään, kuinka paidan on mukauduttava eri kokoisille käyttäjille ja eri tyyleihin sopivaksi.
Käytännöllinen lähestymistapa on ajatella ihanteellista käyttäjää, jota haluat t-paitasi vetävän puoleensa. Sen tehtyäsi voit pohtia, mitä brändejä kyseinen käyttäjä suosii ja millaisista vaatteista hän pitää. Miten hän pukeutuu? Ja ehkä myös, mitä hän ei ikipäivänä laittaisi päälleen?
2. Pohdi sitten sisältöä, kokoa ja sommittelua.
“Paidassa on paljon potentiaalia”, Tristan sanoo. “Käytä sitä visuaalisena ja hauskana mahdollisuutena kertoa oma tai brändisi tarina… Älä kuitenkaan unohda konteksia ja aikaa. Paidan teho on siinä, että se voi vangita hetken ajassa ja muodostaa erityisen siteen käyttäjiensä välille. Kannattaa kuitenkin suunnitella sellainen malli, jonka haluaisit nähdä jonkun päällä vaikka urheillessa vielä viidenkin vuoden kuluttua.”
Kun siis on aika valita t-paitasi visuaalinen sisältö, päätä, käytätkö vain tekstiä, vain kuvia vai molempia yhdessä. Teksti palvelee lähes joka käyttötarkoitusta ja voi itsessään tehdä t-paidasta vakuuttavan. Valokuva tai graafinen malli voi esiintyä yksinään mutta toimii hyvin myös tekstin kanssa, kunhan elementit yhdistetään viisaasti. “Jos yrityksellä (tai järjestölläsi) on jotain ikonista, kuten iskulause tai maskotti, kannattaa se ehdottomasti sisällyttää t-paitaan”, Tristan neuvoo. “Leiki eri elementeillä luodaksesi jotain ainutlaatuista.”
Älä kuitenkaan lisää paitaan niin montaa elementtiä, että lopputulos on sekava – yksityiskohdat kannattaa pitää minimissä. Paidan viesti pitää voida ymmärtää yhdellä silmäyksellä, niin ettei sitä tarvitse alkaa erikseen tulkita.
3. Luo oikeanlainen fiilis.
Fiilis voi tarkoittaa monia asioita, mutta viittaa lähinnä tunneperäisiin assosiaatioihin, joita väreistä, kuvista ja tekstistä syntyy. Saako paita käyttäjän näyttämään tyylikkäältä vai rennolta? Haluatko herättää kateutta tai nostalgiaa? Olipa paidan tarkoitus olla leikkisä tai provosoiva, ylellinen tai helposti lähestyttävä, minimalistinen tai yliampuva, älä unohda, että se edustaa tuotemerkkiäsi tai heijastaa persoonallisuuttasi. T-paidan käyttäjä kirjaimellisesti pukeutuu siihen, mikä sinulle on tärkeää. Siksi on hyvä tietää, millaisen viestin paitasi lähettää.
Estetiikalla on tässä asiassa suuri merkitys. “Paidan on heijastettava selkeästi sekä brändiäsi että jotain sellaista, jota ihmiset haluavat myös käyttää”, Tristan neuvoo. “Mitä esteettisempi paita on, sitä paremman vaikutuksen se tekee.”
4. Valitse fontti.
Fonttityylien kaksi pääluokkaa ovat serif (klassinen tyyli, joka sopii hyvin pieneen tekstiin) ja sans serif (selkeämpi ja nykyaikaisempi, sopii paremmin suurempaan tekstiin), mutta näiden kahden välissä on vaihtoehtoja likimain rajattomasti. Tärkeintä on varmistaa, että teksti on helppolukuista. Toiset kaunokirjasintyylit voivat saada aikaan epäselvän lopputuloksen.
“Kirjasintyylien kohdalla avainasemassa on luettavuus, joten tärkein huomioon otettava asia niitä valittaessa on mallin mittakaava”, Tristan lisää. Selkään painetussa täysikokoisessa tekstissä toimiva fontti ei välttämättä toimi rintataskussa ja niin edelleen.”
Kun selaat muita paitoja, huomaat, että parhaissa t-paidoissa on käytetty yleensä vain yhtä tai kahta eri fonttia. Jos päädyt yhteen fonttiin, lisää siihen yksityiskohtia lihavoinnin tai kursiviin avulla tai muuttamalla tekstin kokoa. Voit myös käyttää kahta fonttia – yhtä serifiä, yhtä sans serifiä – korostamaan ja luomaan visuaalista vaihtelua.
5. Sommittele huolella.
Ottaen huomioon t-paidan etuosassa olevan tilan päätä, mikä suunta sopii suunnitteluelementeillesi parhaiten. Pystysuuntainen on luonnollisesti linjassa t-paidan materiaalin kanssa, mutta vaakasuuntaiset kuvat voivat puolestaan toimia, kunhan jätät tarpeeksi valkoista tilaa elementtien kummallekin puolelle (alue, johon ei paineta grafiikkaa tai tekstiä). Mikä on riittävästi? Vakiopaidat ovat halkaisijaltaan 18 tuumasta (S) 24 tuumaan (XL). Molemmille puolille pitää jättää viisi tuumaa tyhjää tilaa, mikä tarkoittaa, että painoelementin tulee olla enintään 10–14 tuumaa leveä.
Painokohdalla on myös merkitystä. Mallin yläosan tulee nousta muutaman tuuman rinnan yläpuolelle ja päättyä muutama tuuma sen alapuolelle. Ellet ole suunnittelemassa koko paidan kattavaa grafiikkaa, tekstiä ja kuvia ei kannata hukuttaa paidan keskiosaan. Etkö ole varma, mihin kohtaan painoelementit pitäisi sijoittaa? Tulosta kuva ja siirtele sitä harjoituspaidan eri kohtiin. (Teetkö useita kokoja? Sommittele jokainen koko erikseen.)
VistaPrint-vinkki
Suunnitteletko paitoja yrityksellesi? Paita on erinomainen paikka logosi esittelyyn… Tristan kuitenkin neuvoo, ettei logoa pitäisi vain lätkäistä paidan etupuolelle. “Leikittele brändisi kanssa visuaalisesti ja kerro tarinasi. Parhaat yrityspaidat näyttävät pikemminkin taideteoksilta kuin mainospaidoilta.” Kannattaakin siis sisällyttää logo muihin suunnitteluelementteihin tai vaihtoehtoisesti hyödyntää hienovaraisempaa tulokulmaa ja asettaa logo vasempaan rinnukseen tai poikkiselkään.
6. Säädä koko toimivaksi.
Kuvituksen kanssa sovelletaan monia samoja visuaalisia sääntöjä, mutta sen kohdalla kannattaa myös harkita, kuinka kuva skaalautuu. Tiedoston koko, erityisesti pikselitiheys, vaikuttaa sekä graafisiin että valokuvaelementteihin. Verkosta ladatut kuvat ovat yleensä 72 dpi:n luokkaa, mikä on liian vähän painatusta varten. Pyri vähintään 200 dpi:n kuvasuhteeseen tai jos mahdollista, valitse 300 dpi. Kun olet valmis lataamaan sen, tallenna se PDF-, AI-, PSD-, JPEG- tai PNG-tiedostotyyppinä.
VistaPrint-vinkki
Jos haluat tietää, miltä logo tai kuvitus näyttää t-paidan kokoon laajennettuna, tulosta kuvatiedosto ja suurenna se kopiokoneella oikean kokoiseksi.
7. Valitse väri, joka korostaa suunnittelua.
Kun valitset värejä, kyse ei ole vain lempiväreistäsi – valitsemiesi värien on erotuttava valitsemallasi kankaalla. Tarvitset värejä, jotka ikään kuin täydentävän toisiaan, mikä tarkoittaa, että niiden välille syntyy terävä kontrasti. Luonnollisesti, jos haluat lisäkontrastia, mikään ei ole sen silmiinpistävämpää kuin valkoinen mustaa vasten (tai toisinpäin). Nyrkkisääntönä on, että kirkkaat värit tummalla taustalla toimivat luettavuuden kannalta hyvin… Valitettavasti maailman hienoinkin logo jää näkemättä, jos se on laivastonsininen ja painettu vasten mustaa taustaa.
8. Tarkista tiedostomuoto, koko ja värit ennen tulostusta.
Kun pidät näkemästäsi, on aika tulostaa. Jos aiot tilata suuren erän t-paitoja, kannattaa ehkä tilata aluksi vain yksi kappale, jotta voit varmistua olevasi paitaan tyytyväinen. Tarkista paita, kun se toimitetaan, ja tee siihen tarvittaessa pikkumuutoksia – ehkäpä tekstin täytyy olla hitusen isompaa tai ehkä sommittelu kaipaa hienosäätöä.
T-paitojen suunnittelun ei tarvitse olla vaikeaa. Kun tiedät, mitä haluat paidalla saavuttaa, pelkästään näistä käytännöllisistä vinkeistä huolehtiminen riittää tekemään suunnitelmistasi totta. Odotapa, kunnes näet suunnittelemasi paidan ensimmäistä kertaa käytössä! Juuri avatun leipomon tiskin takana… loppuunmyydyn konsertin eturivissä… perheen valokuva-albumissa – missä tahansa itsesuunnittelemasi paidan näetkin, tunnet varmasti saavuttaneesi jotain hienoa.