COVID-19-pandemia pilasi kauttaaltaan lähes kaikkien suunnitelmat. Yrittäjät joutuivat mukauttamaan toimintaansa ja tarjontaansa, selviytymään sulkutiloista ja sopeutumaan muutoksiin hetkessä. Yksi tällaisista yrittäjistä on Pau Fernández, Somewhere Cafén omistaja, jolla on tällä hetkellä kahvilatrio Barcelonassa.
Onneksi Pau oli tottunut muutoksiin. Hän avasi ensimmäisen kahvilansa jätettyään yli viisitoista vuotta kestäneen uran pankin palveluksessa. Kun ensimmäinen COVID-19-pandemian aiheuttama sulkutila alkoi, Pau keksi nopeasti ratkaisun liiketoimintansa jatkamiseen. Juttelimme Paun kanssa saadaksemme lisätietoja hänen taustastaan, Somewhere Cafén perustamiseen johtaneesta inspiraatiosta ja siitä, miten hän on mukauttanut liiketoimintaansa ruokarekkojen inspiroimien myyntikojujen avulla.
Kahvista urapolku
Työskenneltyään pankissa yli viidentoista vuoden ajan, erään viikonlopun kahvinmaistiaiset saivat hänet tekemään radikaalin uranvaihdon. ”Erikoiskahvit olivat juuri tulossa muotiin”, hän toteaa. ”Ihastuin niihin tuotteisiin. Olin miettinyt pankista lähtemistä jo vuosia, mutta halusin ensin varmistaa, että pystyn elättämään itseni.”
Pau näki tilaisuuden tarjota jotain uutta naapurustolleen Barcelonassa ja pyrkiä sitä kautta toteuttamaan luovempaa urapolkua. ”Tajusin, ettei Espanjassa ollut vielä tarjolla erikoiskahvituotteita, joten päätimme lähteä vaimoni kanssa reissuun. Matkustimme Berliiniin, Lontooseen ja Kööpenhaminaan tutustuaksemme kyseisiin tuotteisiin erikoistuneisiin kahviloihin,” Pau selittää. ”Sanonnasta ‘On parempi olla ensimmäinen kuin parempi’ tuli mottomme. Ymmärsimme, että tätä käsitettä ei ollut vielä olemassa San Cugatissa. Niinpä vuonna 2013 perustin Somewhere Cafén. Nimi juontaa juurensa siitä, että ulkomaille matkustaessani löydän jotain uutta, mutta kotiin palatessani ymmärrän, ettei sitä ole täällä. “
Pankissa Pau oli työskennellyt ravintola-alan asiakkaiden kanssa, joten hänellä oli mielestään hyvä käsitys siitä, mitä yrityksen perustaminen vaatii taloudellisesti. “Minulla oli pankissa kollega, jonka aviomies oli ammattikokki. Päätimme keskittyä uudessa liiketoiminnassamme brunssiin. Aluksi kokkimme huolehti ruokapuolesta ja minä hallinnollisesta puolesta.”
Pau sanoo olleensa enemmän innoissaan kuin peloissaan perustaessaan Somewhere Caféta. “Muistan, että olin enemmän ahdistunut kuin peloissani, koska halusin laajentaa nopeasti ja perustaa useita toimipisteitä.” Ponnistelujensa ansiosta Pau pystyi avaamaan kolme paikkaa yrityksen viiden ensimmäisen toimintavuoden aikana.
Nyt kun Pau ajattelee olevansa pienyrittäjä, hän on kiitollinen siitä, että saa tehdä rakastamiaan asioita ja olla oma pomonsa. ”On totta, että viime vuosi oli erittäin vaikea. Myönnän kuitenkin, että meidän oli muututtava ja että minä myös ihmisenä tarvitsen näitä muutoksia. Tarvitsen uusia haasteita. Oma yritys on ihanteellinen siihen, koska voin muuttaa asioita yllättääkseni ihmiset ja välttääkseni yksitoikkoisuutta.”
Rohkeasti eteenpäin
Kun Pau avasi kahvilan ensimmäisen kerran, hän jakoi ilmaisia kahvikuponkeja ohikulkijoille, koska myymälän edusta oli niin pieni, ettei hän pitänyt sitä tarpeeksi erottuvana. “Nyt olen huomannut, että banderollit, kukat ja valot houkuttelevat ohikulkijoita.”
Kun asiakkaat on saatu sisälle asti, he löytävät sieltä ainutlaatuisen kahvilan. “Somewhere Caféssa ydinajatuksena ovat laadukkaat raaka-aineet. En kiellä, ettemmekö laittaisi peliin myös vähän esitystä, mutta ennen kaikkea palvelemme hyvin asiakkaitamme”, Pau sanoo. “Kerron aina työntekijöilleni tarinani, jotta Somewhere Cafén käsite on heille selvä: se on kuin parhaan ystäväsi koti heidän palatessaan reissulta kotiin.”
Sinut toivotetaan hymyillen tervetulleeksi paikkaan, joka tuo mieleen reissusi ja jonne haluat palata yhä uudelleen.
Erilaisuuden tarjoaminen
Ensimmäisen COVID-19-sulkutilan aikana Pau sai luovuusinspiraation. Koska hän ei voinut palvella ihmisiä kahvilan sisällä, hän otti päämääräkseen tehdä takeawaystä mahdollisimman hauskaa. Niinpä hän muutti kahvilan edustan näyttämään ruokarekalta. ”Mielestäni sopeutuminen on nykyään yksi tärkeimmistä asioista, mitä voi tehdä.”
Näinä surullisina ja epävarmoina aikoina Pau halusi tarjota jotain hauskaa ja houkuttelevaa heti alusta alkaen. “Meillä oli aiemmin ollut ruokarekkoja, ja niinpä sain niihin liittyvän neronleimauksen: “Aion perustaa ruokarekan, mutta teen sen kahvilan edustalle.” Puutavaran, värikkäiden banderollien ja kukkavalikoiman avulla Pau lohti Somewhere Caféelle yksilöllisen julkisivun 48 tunnissa. Hänen ensimmäinen ajatuksensa oli myydä lettuja ruokarekkatyyppisestä myyntikojusta, ja kun kesä koitti, hän siirtyi jäätelöön. Piti vain vaihtaa banderolli!
Pau sai positiivista palautetta yhteisöltä ja työntekijöiltään, ja liiketoiminta sen kun kukoisti. “Siihen aikaan kun kaikki oli niin synkkää, halusimme ihmisten tulevan paikalliseen kahvilaan hakemaan hyvää mieltä. Saimme uskomatonta palautetta asiakkailtamme. Minua ei ole koskaan kiitetty niin paljon kuin silloin. Menen aivan kananlihalle pelkästään sen ajattelemisesta”, Pau muistelee. ”Mitä tulee numeroihin onnistuimme erittäin hyvin tilanteen huomioon ottaen. Monet ihmiset toivoivat, että pitäisimme paikan sellaisena ikuisesti.”
Asiakkaiden suureksi iloksi Pau aikoo jatkaa ruokarekan myyntikojua. “Talvella ajattelimme tarjota kuumaa kaakaota churrojen, lettujen ja vohvelien kanssa. Kesällä jäätelöä ja jäähilejuomia. ” Koska Pau haluaa säilyttää asiakkaiden kiinnostuksen ja innostuksen kahvilaansa kohtaan, hän aikoo muuttaa myyntikojun ulkoasua paikan mukaan.
Paun markkinointitarvikkeet
Kun Pau avasi ensimmäisen Somewhere Cafénsa ovet vuonna 2013, hänen ensimmäiset markkinointituotteensa kahvilan mainostamiseen olivat käyntikortit. ”Sen jälkeen tulivat julisteet, työntekijöiden T-paidat ja kanta-asiakaskortit. Aluksi emme tehneet ruokalistoja, mutta teemme niitäkin nyt.” Hän palkkaa omat lapsensa jakamaan ruokalistoja ympäri naapurustoa ja laittaa niitä myös mukaan noutoannoksiin. ”Haluamme, että asiakkaat muistavat meidät, ja että heidän on helppo tilata meiltä uudestaan.”
Pau käyttää myös etikettejä ja tarroja kahvilan mainostamiseen. ”Laitamme niitä paperipusseihin ja voileipien käärepapereihin, jotta asiakkaat näkevät, että olemme valmistaneet ruoan itse. Se oli vitsi!”
Somewhere Café myy brändättyjä mainostuotteita kuten mukeja, T-paitoja ja kangaskasseja. “Päätin tilata kasseja nähdessäni, että ihmiset tulevat ostamaan leivonnaisia mukaan vietäväksi ja tarvitsevat usein apua niiden kuljettamiseen. Jos asiakkaalla on syntymäpäivä, annamme hänelle kassin ilmaiseksi. Jos saat tällaisen lahjan suosikkipaikastasi, se luo asiakkaaseen tietynlaisen yhteyden. Kun paikkasi alkaa olla suosittu, ihmiset maksavat brändisi mainostamisesta. “
Kun hän avasi ruokarekkojen inspiroiman myyntikojun, hän käytti banderolleja antaakseen sille vanhan ajan ilmeen. ”Käytin punaista ja mustaa, koska ne ovat katukioskeihin yhdistettäviä värejä.” Pau päätti käyttää banderolleja, koska hän piti niitä kustannustehokkaana tapana luoda näyttävää markkinointia. “Ne ovat monikäyttöisiä, ja niitä voi siirtää, laittaa ulos ja käyttää monilla eri tavoilla. Ne ovat todella helppoja ja tehokkaita markkinointivälineitä.”
Julisteet ovat toinen Somewhere Caféssa käytetty markkinointituote. “Käytän julisteita kausitarjouksiin, jotta tarvittavat tiedot näkee nopeasti. Juliste on mainio apuväline myös uuden drinkin tai ruokalajin näyttävään lanseeraamiseen.”
Tärkeimmät neuvot
”Vakituisten asiakkaiden antamat kommentit ovat myös oiva tapa houkutella asiakkaita. Se kehittää asiakasverkostoa.”